În acest an, în multe localități din țară lumea va merge la cimitire de Paștele Blajinilor. Iată cum corect vom pomeni pe cei răposați. De Paștele Blajinilor, oamenii sunt îndemnați să nu facă exces de zel și să nu aducă la mormintele celor răposați feluri de bucate sau, mai ales, alcool. Mergem la cimitir pentru a le duce celor răposați vestea Învierii Mântuitorului, nu pentru a întinde mese pe mormintele lor. Parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Mileștii Mici, Manole Brihuneț, a spus că pe morminte trebuie să fie puse doar simbolurile acestei sărbători.
Părintele Brihuneț spune că după tradiție, pe mormânt se așterne un prosop pe care se pun tradiționalele semne ale Învierii Domnului. Oul roșu, care simbolizează Învierea Mântuitorului Isus Hristos, începutul unei noi vieți în Lumina lui Hristos, cozonacul – trupul Mântuitorului. La fel, pe mormânt se așază un vas cu vin.
„Acestea sunt simbolurile care trebuie să fie prezente. De ce se pun pe mormânt? Suntem o biserică a celor vii care trăim temporar în această lume și a celor adormiți care se pregătesc pentru a moșteni împărăția lui Dumnezeu. Noi, cei vii, am sărbătorit Învierea. În această perioadă cei adormiți nu se pomenesc. Iată de ce mergem la cimitir pentru a le duce celor răposați vestea Învierii Domnului. Chiar dacă sunt adormiți, ei sunt parte a comunității, și mergând la cimitir de Paștele Blajinilor, ne bucurăm împreună cu ei de această minune”, a declarat preotul pentru Sputnik Moldova.
Părintele spune că nu cu mâncarea și băutura pe care o aducem la morminte îi pomenim pe cei răposați. Parohul îndeamnă oamenii, ca această masă de pomenire să fie organizată în afara cimitirelor.
Mai mult, părintele Brihuneț mai spune că și darurile pe care le dau de pomană creștinii trebuie să fie simboluri și nu obiecte care mai de care. Pomana dată pentru sufletul celor adormiți nu se măsoară în cantitatea acesteia. Mai mult, pomenile se fac în orice zi a anului și nu doar de Paștele Blajinilor.