Nașterea prematură, avortul spontan sau greutatea mică la naștere a bebelușului sunt doar câteva dintre urmările candidozei apărute în timpul sarcinii. Bolile manifestate în această perioadă delicată sunt în general periculoase fiindcă tratamentele nu sunt permise decât într-un mod restrictiv. Sunt multe medicamente care pot influența dezvoltarea bebeluşului şi de aceea sunt interzise. Infecțiile vaginale în sarcină pot fi periculoase mai ales dacă nu sunt tratate corespunzător şi pot duce la complicații la naştere sau ulterior.
Care sunt simptomele candidozei în sarcină?
În prima etapă, candida pătrunde în vagin. Ciuperca se ataşează de mucoasa vaginală şi se răspândeşte treptat pătrunzând cât mai adânc în țesut şi ajungând chiar la răspândirea în sânge – o formă gravă a candidozei.
Organismul unei femei sănătoase poate lupta împotriva acestei ciperci prin sistemul imunitar dar la femeile însărcinate, sistemul imunitar este slăbit şi nu răspunde la fel de prompt pentru eliminarea microbilor.
De multe ori, femeile gravide nu au simptome dar atunci când flora intestinală este afectată serios, apar şi simptomele. Riscul în cazul unei candidoze este acela că pot să apară şi alte infecții care să compromită şi mai mult organismul.
Cele mai frecvente simptome ale candidozei în sarcină sunt:
- Mâncărimi şi iritații la nivelul organelor genitale externe
- Scurgeri vaginale de culoare albă, de consistența brânzei, cu miros neplăcut
- Dureri în timpul actului sexual
Analizele medicale sunt cele care vor ajuta la diagnosticarea bolii, fiindcă simptomele se potrivesc şi altor infecții vaginale. Este necesară aşadar prelevarea de secreție vaginală şi analiza în laborator. Se observă astfel dacă a crescut numărul leucocitelor din mucoasa vaginală şi dacă ciuperca este prezentă.
Tratamentul candidozei în timpul sarcinii
Tratamentul pentru candidoză în sarcină este diferit de cel specific unei femei care nu poartă o sarcină. Motivul îl constituie efectele secundare ale medicamentelor asupra dezvoltării bebeluşului. În acest caz, se recomandă doar utilizarea medicamentelor cu acțiune locală, însă medicul este cel care va decide care este cel mai bun tratament. Prevenirea este mai importantă decât tratarea, mai ales în cazul candidozei.
Sfaturi pentru a evita candidoza în sarcină
- Poartă lenjerie intimă din bumbac, niciodată materiale sintetice
- Foloseşte săpunuri cu Ph neutru pentru igiena intimă.
- Nu folosi tampoane interne şi nici tampoane externe cu strat sintetic.
- Evită duşurile fierbinți şi spălăturile vaginale
- Consumă iaurt în mod constant şi usturoi ( se pare că usturoiul ajută sistemul imunitar şi previne înmulțirea ciupercii).
- Nu consuma produse cu mult zahăr şi carbohidrați.
- Toaleta corectă a zonei intime (de preferat spălarea zonei vaginale după utilizarea toaletei)
- Tratarea corespunzătoare astfel încât să nu mai existe riscul reapariției acestei boli.