Oamenii de știință din Marea Britanie au testat copii din 176 de familii și au stabilit, că adolescenții, născuți de femei la vârsta de 16-22 de ani, nu se puteau lăuda cu abilități intelectuale ridicate. Specialiștii presupun, că stresul și depresiile trăite de tinerele mame în timpul sarcinii au avut un impact negativ asupra dezvoltării copiilor.
Asta pentru că, sarcina timpurie practic întotdeauna nu este dorită, iar femeile trebuie să ia o decizie dificilă – să nască copilul sau nu. Nervozitatea, dubiile, problemele cu rudele – toate acestea însoțesc tânăra mamă practic toată sarcina. Potrivit datelor obținute de savanți, cca 42% din femeile însărcinate cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, suferă de depresie prenatală, și aproape 38% din femeile cu vârsta între 19 și 22 de ani.
Femeile care devin mame la vârsta de 23-28 de ani, au o sarcină liniștită și doar 18% dintre acestea suferă de depresie prenatală.
Timp de 11 ani, oamenii de știință au încercat să afle cum copiii se adaptează în societate și ce IQ au. Astfel s-a stabilit, că copiii născuți de mame tinere au un IQ mai mic de cel mediu la care se mai adaugă și problemele emotive în comunicare.
Procentul copiilor, născuți de femei cu vârsta de peste 27 de ani au mai puține problem de acest gen. De aceea, specialiștii au ajuns la concluzia, că un mic geniu poate fi născut anume la vârsta de 27 de ani.