De luni, 26 aprilie, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, care va dura până sâmbătă, 1 mai, inclusiv. În aceste zile, preoții recomandă un post mai strict, fără carne, lactate, fără ulei și consumul în special al bucatelor uscate sau fierte.
Octavian Moșin, preot la Biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova, a specificat că Săptămâna Patimilor este premergătoare Învierii Domnului Iisus Hristos. Această săptămână ne reamintește ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și, desigur, această dramă lăuntrică. Această săptămână este cea mai veche perioadă de post din istoria bisericii și include perioada de după Florii și până în sâmbăta cea mare inclusiv.
Luni ne aduce în față icoana tânărului vândut de către frații săi în Egipt, iar istorisirea vieții sale în cultul nostru liturgic este o anticipare a jertfei Mântuitorului Iisus Hristos, care a fost vândut de Iuda, precizează preotul Octavian Moșin. Marți se face pomenirea pildei celor zece fecioare. „Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos”. Miercuri se face pomenirea femeii păcătoase, care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, care nu este nimic altceva decât un simbol al pocăinței adevărate. Joi ne amintim de mai multe lucruri, de patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului, și anume: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit taina euharistiei sau taina împărtășaniei, rugăciunea arhierească și începutul pătimirilor, prin vinderea Domnului Iisus Hristos, a precizat Octavian Moșin.
Părintele amintește că cea mai strictă zi de post este cea de vineri, numită și Vinerea neagră sau seacă. Aceasta ne amintește de sfintele și înfricoșătoarele patimi ale lui Iisus Hristos. Este și cea mai strictă zi de post din tot anul bisericesc. În această zi, preoții ortodocși le recomandă credincioșilor să nu consume, pe cât e posibil, nici mâncare și nici apă, până la asfințitul soarelui.
„Sâmbăta mare este cea prin care se prăznuiește îngroparea lui Iisus Hristos și pogorârea sa în rai. În amiaza zilei de sâmbătă, la Ierusalim se aprinde Focul Haric, după ce patriarhul cetății Ieruslimului pogoară în biserica Sfintei Învieri și, în urma invocării Duhului Sfânt, se întâmplă această minune, care este o confirmare a faptului că este viu Paștile și Dumnezeu în mijlocul nostru. Săptămâna Mare, care ne duce de la patimi spre înviere, este una în care creștinii trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate, iar fiecare zi este mare și sfântă pentru fiecare dintre noi, care îl urmăm pe Hristos”, a menționat preotul Octavian Moșin.
Preotul Octavian Moșin le recomandă credincioșilor în Săptămâna Patimilor să se pregătească nu doar trupește de Învierea Domnului, nu doar să-și văruiască casele sau să-și împodobească mesele, pentru că „nu în aceasta constă Paștile. Învierea Domnului este o sărbătoare de suflet, iar aceasta înseamnă că trebuie să ne cerem iertare, să ne spovedim, să ne împărtășim și să facem mai multe fapte bune și să conștientizăm marea jertfă pe care a săvârșit-o Iisus Hristos la cruce pentru fiecare dintre noi”, a subliniat preotul
Duminică, 25 aprilie, creștinii ortodocși vor sărbători Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Mâine creștinii vor avea dezlegare la pește și la untdelemn, iar asta e și pentru „ca să ne întărim trupește pentru Săptămâna Patimilor”, spune părintele Octavian Moșin.
Potrivit preotului, serviciile divine din Săptămâna Mare încep practic de joi, 29 aprilie, zi în care se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, după care bolnavii, dar și alți credincioși, se pot împărtăși. În seara de joi se citesc cele 12 evanghelii. Vineri seara se săvârșește Prohodul Mântuitorului, iar cu Sfântul Aer se face înconjurul bisericii. Sâmbăta se va săvârși Sfânta Liturghie, după care urmează pregătirile de slujba din noaptea Învierii. În Săptămâna Mare credincioșii se pot împărtăși în fiecare zi, cu excepția zilei de vineri.