În copilărie, majoritatea micuților se confruntă cu anumite frici, fie că le este teamă să rămână singuri în casă, le este teamă de un monstru sau de o fantomă de sub pat sau că se vor rătăci, copiii suferă din acest motiv, iar părinții ar trebui să încerce să-i ajute să depășească aceste stări.
Una dintre cele mai frecvent întâlnite frici este totuși frica de întuneric. Copiii se tem să intre în încăperi întunecoase sau să doarmă cu lumina stinsă. Din fericire, pe măsură ce copiii cresc, această frică tinde să nu se mai manifeste.
Iată cum poți să-ți ajuți copilul să-și învingă frica de întuneric:
Uneori copiii se tem de întuneric pentru că înșiși părinții le-au spus că în întuneric s-ar putea ascunde vreun pericol. În comunicarea cu micuțul tău, ar fi bine să eviți să-l sperii cu fraze precum: „Nu intra acolo, că acolo este un balaur!” sau „Mă voi uita sub patul tău acum, vreau să mă asigur că nu sunt monștri ascunși acolo.”.
Teama copiilor mai poate fi alimentată și de ce aceștia văd în desene, la televizor sau pe Internet: filme de groază, filme cu scene care conțin violență, desene animate cu astfel de scene etc.
Mai mult, studiile arată că ceea ce văd copiii la televizor influențează foarte mult asupra dezvoltării neuronale și prin urmare, se poate declanșa frica de întuneric. Tocmai de aceea, părinții trebuie să fie atenți în ceea ce privește conținutul pe care-l consumă copiii.
Dacă și copilul tău se confruntă cu teama de întuneric, trebuie să comunici cu el în mod deschis, să-l asculți, să încerci să-l înțelegi, să-l liniștești și să-i arăți sprijinul tău.
Totuși, nu se recomandă să dormi în același pat cu copilul, dacă acesta se teme să doarmă singur din cauza întunericului. Mai degrabă, este indicat să-l înveți cum să-și gestioneze frica de întuneric.
Ai putea, de exemplu, să lași ușa întredeschisă sau să-i pui în cameră o lampă cu o lumină difuză. O soluție ar fi să-i spui că îngerașul lui păzitor are grijă de el și de aceea nu i se va întâmpla nimic rău. Dacă nu sunteți o familie religioasă, ai putea inventa un personaj pozitiv, despre care să-i spui că o să-l păzească pe timp de noapte, astfel încât copilul să se simtă în siguranță.
De asemenea, este important ca înainte de somn, copilul să nu fie expus ecranului televizorului, telefonului sau laptopului și nici să citească povești ce conțin violență. Cel mai bine este ca timpul de dinainte de culcare să fie petrecut de către părinte și copil împreună, fie jucându-se, fie vorbind.
În unele situații, frica de întuneric este provocată de alte motive mai serioase. Stresul provocat de un divorț, de moartea animalului de companie sau de nașterea unui nou membru al familiei poate crește riscul de a dezvolta o anxietate intensă, care să se manifeste sub forma fricii de întuneric. În acest caz, este recomandat să apelezi la servicii de psihoterapie pentru copii, care vă pot ajuta în gestionarea acestor probleme.