Tot mai mulți medici nutriționiști și pediatri atenționează părinții asupra calității cărnii din alimentația copiilor. Pe de o parte cunoaștem cu toții că nutrienții din carne sunt importanți pentru dezvoltarea armonioasă a micuților, iar ei chiar au nevoie de proteinele din carne pentru creierul și musculatura lor, însă pe de altă parte specialiștii avertizează că anumite tipuri de carne din comerț poate avea un conținut periculos de hormoni care duc la tulburări hormonale serioase la unii copii.

Sunt cazuri de fetițe și chiar băieței diagnosticați cu un nivel prea mare de estrogen în corp, fapt ce duce la tot felul de anomalii pentru vârsta lor: transpirație excesivă urât mirositoare, păr pubian la 4 ani, noduli la sân la 8 ani, chisturi ovariene la 6 ani. Medicii recomandă prudență în consumul cărnii de pui și al produselor derivate din pui: organe și ouă. Analizele de laborator arată o cantitate mare de hormoni de creștere în aceste pasări pregătite rapid și pe bandă rulantă ca să fie scoase la vânzare.

Consumul de carne cu hormoni estrogeni este unul din factorii principali responsabili de apariția unor depozite adipoase pe care le vedem din ce în ce mai des la copiii mici.

Totodată, grăsimea declanșează pubertatea precoce. Scăderea vârstei de debut a pubertății are legătură cu incidența tot mai mare a cazurilor de copii supraponderali și obezi. Nu doar ovarele și testiculele secretă hormoni sexuali, ci și grăsimea. Cantitatea de estrogeni secretată de grăsime poate fi suficientă pentru a duce la apariția caracterelor sexuale în cazul fetelor.

Carnea de pui

Carnea păsărilor și animalelor crescute în condiții ecologice, în gospodării țărănești și hrănite cu boabe, tărâțe și verdeață este bună și ne furnizează proteine sănătoase și alți nutrienți importanți, însă cea care provine de la animalele crescute cu hormoni și antibiotice cu siguranță este de dorit să fie evitată. Este sănătos să elimini pielea de pe carnea de pui, indiferent că o mănânci tu sau o dai copiilor, pentru că acolo se află stocată majoritatea grăsimii.

Carnea de pui este o sursă bună de nutrienți. Alege cât mai des posibil carnea de pui organică (de la țară, crescută fără hormoni și antibiotice), în acest fel vei primi nutrienții necesari și te vei hrăni sănătos.

Carnea de curcan

Carnea de curcan este în topul listei cărnurilor recomandate într-o dietă sănătoasă. Este o excelentă sursă de proteine, conținut redus de grăsimi, bogată în vitamina B și zinc. Este carnea cu cea mai mică cantitate de colesterol dintre toate.

Sigur că și carnea de curcan este susceptibilă că ar conține hormoni de creștere, dar oricum în cantitate semnificativ mai mica decât în cazul cărnii de pui, pentru că prețul sau de comercializare este mai ridicat și deci nu este aleasă de toată populația, astfel neexistând presiunea unei producții în cantitate mare ca la pui. Atenție, desigur, de unde procurați carnea de curcan.

Carnea de vită

Carnea de vită, ca și restul cărnurilor, are un conținut variabil de grăsimi. Aproape jumătate din aceste grăsimi sunt mononesaturate, similare cu cele găsite în uleiul de măsline, care sunt benefice pentru inimă. Când cumpărați carne de vită, alegeți o bucată cu puțină grăsime.

Carnea de porc

Majoritatea porcilor sunt crescuți intensiv, carnea acestora poate conține substanțe dăunătoare, din cauza folosirii de hormoni și antibiotice.

Bacon (mezeluri afumate)

Acest tip de carne are un conținut ridicat de sodiu și conține de obicei nitriți, care în stomac pot produce substanțe ce au legătură cu cancerul. În general, cărnurile/mezelurile afumate sunt suspectate că ar crește riscul apariției cancerului, de aceea folosiți aceste produse cât mai rar și în cantități cât mai mici.

Șunca

Șunca are un conținut variabil de grăsimi (depinde de producător), are o cantitate mare de sodiu, iar ingredientele de cele mai multe ori o îndepărtează de alimentul ideal pentru copilul tău. De cele mai multe ori, șunca este obținută din resturi de porc, adaos de amidon, aditivi alimentari (nu rareori periculoși).

Ingrediente des folosite la producția de șuncă: carne porc, slănină, șorici, carne pasăre separată mecanic, organe porc, apă, amidon de cartofi, proteină vegetală din soia, antioxidanți (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu), sare, zahăr, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati, caragenan), potentiatori de aromă, conservanți (nitrit de sodiu), colorant natural (acid carminic).

Cârnați/Crenvurști/Parizer

Ca și în cazul șuncii, carnații, crenvurștii și parizerul sunt fabricați din resturi și multe adaosuri nesănătoase. Pe lângă conținutul mare de grăsimi, de sodiu, au în compoziție aditivi periculoși. Se consumă cât mai rar posibil.

Sfaturi practice:

Așadar, în topul listei cărnurilor ce se pot da copiilor este carnea de curcan și carnea de pasăre neapărat crescută la țară, apoi carnea de vită. Procurați carne de la țărani, găsiți producători independenți din afara marilor orașe, fie întrebând prin cunoștinte, fie găsindu-i în piețele volante cu produse ecologice, în orice loc care vă inspiră încredere. Îi mai puteți găsi și contacta și prin oferta lor pe Internet. Unii dintre ei își oferă serviciile prin site-uri specializate. Prețul poate fi un pic mai mare, dar pentru sănătatea copiilor este cel mai bine. La fel și cu ouăle: dacă aveți cum să luați din sursă sigură, de la țărani, așa să faceți.

Dacă nu aveți acces la o sursă de carne organică, aruncați prima apă în care a fiert carnea și abia din a doua apă puteți face supă, ciorbă, iar din carnea fiartă se pot face alte mâncăruri.