Este adevărat că momentele importante și frumoase sunt demne de a fi apreciate de întreaga lume, însă există situații în care ar trebui să te abții. Într-un an mai dificil, dominat de pandemia de COVID-19 care nu ne-a permis să ne bucurăm fizic de prezența celor dragi, Facebook-ul și Instagram-ul au devenit cele mai la îndemână metode prin care îi putem ține la curent pe ceilalți cu cele mai importante momente din viețile noastre, de la distanță.
Anul acesta, în special, pozele cu copii și bebeluși, surprinși în diferite ipostaze care mai de care mai amuzate și mai drăgălașe, parcă au pus stăpânire pe rețelele de socializare. Unii părinți au devenit nostalgici și au scos de la „naftalină” poze mai vechi cu copiii lor în care apar alături de prietenii lor sau de colegi de grădiniță sau de școală, la petreceri, în excursii etc. Te numeri printre ei?
Dacă răspunsul este „da”, specialiștii îți sugerează să te gândești de două ori înainte să pui poze cu alți copii decât ai tăi pe rețelele de socializare.
„Dar este doar o poză adorabilă cu copiii mei și prietenii lor. Nu o să se întâmple nimic dacă o postez pe Facebook”
Ei bine, odată ce ai postat public o poză pe Facebook, implicit ți-ai dat acordul că această să fie preluată de diverse companii în scopuri publicitare. Ai acceptat acest lucru în momentul în care ai bifat că ești de acord cu termenii și condițiile platformelor Facebook și Instagram. Practic, rețelele de socializare sunt considerate spații publice. Dacă postezi o poză în mod public, ea devine accesibilă oricui, poate apărea în fluxul de știri dar și în motoarele de căutare.
”Am postat poza într-un grup închis pentru mămici”
Odată publicată în mediul online, poza este făcută publică, indiferent de pagina sau grupul în care a apărut. Fii conștientă de acest lucru înainte să ”popularizezi„ anumite ipostaze jenante cu copilul tău (fundulețul cu alergia de la scutec ș.a.). Nu crede că dacă pui un emoticon pe fața micuțului, vei salva cumva situația. Dacă este vorba despre o problemă de sănătate, adresează-te la medic, pentru că doar el ar putea să îți dea un răspuns competent.
„Dacă șterg poza, dispare de pe internet”
Nicio poză nu dispare definitiv din spațiul online. Dacă ai postat mai multe imagini pe rețelele de socializare și ulterior le-ai șters, trebuie să știi că acestea rămân bine mersi pe serverele Facebook pentru mult timp. Plus că nu ai de unde să știi cine a salvat pozele postate și le-a repostat pe cine știe ce alte site-uri.
„Nu se întâmplă nimic rău dacă postez poze cu copiii. Nu suntem în filme”
În cel mai fericit caz, pozele postate pe Facebook pot fi preluate de diverse companii în scop publicitar. În cel mai rău caz, fotografiile cu copii pot ajunge pe mâna pedofililor sau pe site-urile XXX. Nu sunt puțini părinții care au descoperit șocați imagini cu copiii lor pe site-urile deochiate, chiar dacă fotografiile nu erau nici pe departe indecente.
O femeie din Statele Unite este în stare de șoc după ce a descoperit poze cu copilul ei pe un site de pedofili. Când a văzut ce s-a întâmplat, femeia a mărturisit că a plâns necontrolat timp de 45 de minute și că nu s-a așteptat nicio clipă să treacă prin așa ceva. Ea a mai dezvăluit că pe site erau milioane de poze cu copii.
O altă mamă a descoperit o păpușă pentru adulți cu chipul fetiței sale! Ea spune că a rămas oripilată când a descoperit fotografiile care promovau o păpușă pentru adulți ce semăna izbitor cu fiica ei de 8 ani. „Am început să plâng necontrolat când am văzut. Nu îmi imaginez ce fel de psihopat ar putea folosi imaginea unei fetițe de 8 ani pentru așa ceva. Păpușa din poză era așezată în aceeași poziție în care a pozat la un moment dat fetița mea. Ba chiar are aceleași haine și aceleași trăsături că ea. Până și coafură au copiat-o”, a declarat scandalizată mama fetiței, pentru NBC.
Așadar, este foarte important să protejăm imaginea copiilor în mediul online
Ai mare grijă la ce fel de poze postezi. Evită fotografiile nud cu copilul, oricât de drăgălașe ar părea aceste imagini și nu posta poze în care cel mic este surprins în ipostaze jenante pentru el.
Pentru siguranța copilului tău în mediul online, poți să creezi un album foto restricționat, care să conțină poze ce pot fi văzute doar de anumite persoane, nominalizate de ține. Dar chiar și așa, cel mai bine este să îi lăsăm pe copii să aleagă singuri ce vor să publice despre ei, când vor crește.
În concluzie, gândește-te de două ori înainte să publici poze cu copiii tăi sau ai altor persoane, pe internet.