mamaplus

Pot relațiile intime în sarcină să provoace contracții și o naștere prematură? Răspunde medicul obstetrician-ginecolog

-
//
09.12.2020

Sarcina aduce schimbări importante asupra corpului viitoarei mămici, dar și asupra vieții de cuplu. Fiind o perioadă cu o încărcătură emoțională și hormonală destul de puternică, femeia gravidă are nevoie de toată susținerea și dragostea partenerului ei. 

La începutul sarcinii, oboseala și grețurile matinale pot să reducă dorința sexuală. Apoi, pe măsură ce sarcina progresează, durerile de spate sau acumularea kilogramelor în plus ar putea să scadă și mai mult apetitul sexual. 

Specialiștii afirmă că sexul în timpul sarcinii nu este contraindicat, cu excepția cazului în care există anumite riscuri și probleme de sănătate ce ar putea afecta fătul.

Dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrică–ginecologie, explică dacă sexul este sau nu contraindicat în sarcină, ce riscuri trebuie evitate și cum să păstrezi armonia în viața de cuplu. 

„Sexul nu este contraindicat în sarcină. Dacă gravidele știu să se informeze corect nu numai că pot să evite anumite riscuri, dar pot avea o viață sexuală destul de activă și pot aduce chiar lucruri noi în relația de cuplu”, susține medicul.

Potrivit dr. Anca Sultan, viața sexuală nu mai este atât de activă în perioada sarcinii, fie din cauza schimbărilor hormonale, fie din cauza fricii gravidelor de a nu-și complica sarcina.

„Pe parcursul sarcinii, de obicei, se constată o scădere a activității sexuale, pe de o parte normală, din cauza schimbărilor hormonale, pe de altă parte pentru că gravidele se tem să nu-și complice sarcina. În realitate, nici uterul și nici placenta nu sunt supuse unor vibrații mai mari în timpul sexului decât în timpul mersului, iar teoria conform cpreia în primul trimestru de sarcină sexul crește riscul de avort spontan, este greșită. Studiile au demonstrat că cele mai multe avorturi se produc din cauza malformațiilor congenitale de obicei incompatibile cu viața”, explică medicul.

Sexul în fiecare trimestru de sarcină:

  • În trimestrul 1 de sarcină se constată o scădere a libidoului destul de normală din cauza grețurilor matinale, stărilor de rău, oboselii, somnolenței. 
     
  • În al doilea trimestru, lucrurile se schimbă radical. Estrogenii cresc la un nivel destul de mare, ceea ce face ca pacienta să fie dornică de tandrețe și afecțiune, sensibilitatea tactilă fiind crescută. 
     
  • În al treilea trimestru, lucrurile se schimbă destul de mult. Burtica crește tot mai mult, este mai greu de purtat, uterul care poartă fătul din ce în ce mai mare apasă pe intestine, pe vezică, pe rect. 

Recomandări privind relațiile intime în timpul sarcinii:

  1. În general, pacientele se simt destul de neatrăgătoare și aici sensibilitatea și tactul partenerului sunt foarte importante, iar soții în general se tem. Recomandarea este să vorbească întotdeauna cu medicul curant care știe exact atunci când sexul este contraindicat. 
     
  2. Recomandarea generală este ca activitatea sexuală să se reducă și chiar să se evite cu câteva săptămâni înainte de termen, din cauza faptului că excitația duce la eliberarea oxitocinei fiind implicată în producerea contracțiilor uterine și putând duce astfel la debutul unui travaliu. De asemenea, sperma partenerului conține prostaglandine, care pot să ducă la înmuierea și deschiderea colului uterin. 
     
  3. O altă recomandare este ca sexul în sarcină să fie unul protejat, nu atât din cauza bolilor cu transmitere sexuală, cât mai ales din cauza riscului exacerbării unor candidoze sau de pătrundere în vagin și în uter a unor bacterii care pot fi dăunătoare pentru făt. 

Beneficiile sexului în timpul sarcinii:

Sexul în timpul sarcinii are și beneficii. Conform medicului obstetrician-ginecolog, este vorba despre menținerea unei vieți de cuplu cât mai sănătoasă, cu atât mai mult cu cât există cupluri care își doresc mai mult de un copil, dar și antrenarea musculaturii uterine care reprezintă o alternativă la sport. 

Când este contraindicat sexul în sarcină:

  • sângerările pe parcursul sarcinii;
  • istoricul de avorturi sau de nașteri premature;
  • incompetența cervico-istmică;
  • placenta previa sau placenta jos inserată;
  • vaginitele;
  • bolile cu transmitere sexuală;
  • sarcinile multiple;
  • tonusul uterin crescut;
  • prezența contracțiilor uterine.

Contraindicațiile sexului în timpul sarcinii sunt stabilite întotdeauna de medicul curant.