Ciclul menstrual este un proces natural care apare la toate femeile. Acesta apare prima dată la pubertate și, după ce devine regulat, revine în fiecare lună, o singură dată, excepție făcând în lunile de sarcină. Apariția menarhei (sângerării la ciclu) constituie doar o parte a ciclului menstrual lunar care va ține până la 45-55 de ani.

De-a lungul unui ciclu menstrual, organismul femeii eliberează hormoni care controlează și pregătesc corpul pentru sarcină.

Această pregatire începe din momentul în care ovarele produc 2 hormoni: estrogen și progesteron, care aduc modificări la nivelul peretelui uterin (endometriu) - acesta se îngroașă și devine moale. Alți hormoni, eliberați de glanda pituitară, stimulează dezvoltarea și eliberarea ovulului din ovar. Femeia se naște cu circa 2 milioane de ovule. În fiecare lună, un anumit număr de ovule începe să crească și dintre acestea unul singur (uneori chiar două sau trei) ajung la maturitate. Eliberarea ovulului - proces denumit ovulație - are loc în general la mijlocul unui ciclu menstrual (ex. a 14-a zi la un ciclu normal de 28 de zile). Ovulul se deplasează de la ovar spre cel mai apropiat tub falopian (puntea de legătură între ovare și uter). Dacă ovulul a fost fecundat, acesta va ajunge din tubul falopian în uter într-un interval de 4-7 zile, moment în care se va prinde de peretele uterin. Dacă nu a fost fecundat, ovulul se deplasează mai departe, nivelul de estrogen și progesteron scade și partea îngroșată a peretelui uterin se elimină - aceasta este menstruația. Lichidul menstrual poate fi de culoare roșu deschis, roz sau chiar maroniu. Menstruația durează de obicei între 3-7 zile, iar cantitatea de lichid menstrual eliminată variază între 30-60 ml.

După ce apare, ciclul menstrual poate fi neregulat în primii ani. Durata lui poate fi de 3-6 săptămâni sau tânăra poate avea până la 3-4 cicluri menstruale pe an. Absența ciclului menstrual poartă numele de amenoree. Dacă ciclul nu a apărut până la 16 ani sau la maximum 3 ani de la apariția primelor semne ale pubertății, este bine să fie consultat un medic.

Fetele trebuie să afle de menstruație înaintea apariției ei. Mulți părinți așteaptă să vorbească despre acest lucru la o anumită vârstă - 12 ani de exemplu - fără să își dea seama că este poate prea târziu, multe fete putând avea deja ciclu menstrual de la 9-10 ani. Discuția trebuie purtată mai devreme cu atât mai mult cu cât există uneori riscul ca cele active sexual devreme să rămână gravide înainte de apariția primului ciclu menstrual (eliberarea ovulului se poate face chiar înainte de venirea ciclului, deci fata poate fi fertilă chiar înainte să aibă primul ciclu). E greu ca părinte să-ți imaginezi că fetița ta și-a început viața sexuală devreme, dar este și mai greu dacă o sarcină nedorită își face apariția în lipsa unei informări la timp.

Iată câteva întrebări pe care o fată i le poate adresa mamei (uneori tatălui) înainte de apariția ciclului menstrual și răspunsurile pe care ar putea să le primească:

  1. Când va apărea ciclul menstrual?

    Nimeni nu poate oferi un răspuns exact. Fiecare om are propriul ceas biologic și de aceea primul ciclu poate să apară oricând între 9 și 16 ani. Nu există o vârstă potrivită sau normală pentru acest lucru.
     
  2. Care sunt semnele ce prevestesc apariția ciclului menstrual?

    Aproape la 1 an după ce sânii au început să se dezvolte, majoritatea fetelor trec printr-o perioadă de creștere rapidă. Ele cresc mult în înălțime, corpul capătă rotunjimi, tălpile se măresc. În general, prima menstruație apare cam în 2 ani din momentul în care sânii au început să se dezvolte și foarte repede după apariția părului de sub braț sau în zona pubiană. O scurgere vaginală este de asemenea un indiciu că ciclul menstrual va veni în curând.
     
  3. Ce voi simți când îmi va veni ciclul?

    La prima menstruație vei simți chilotul ud, probabil la fel ca atunci când ai avut deja ușoare scurgeri albicioase. Uneori poți să simți cum se scurge lichidul acumulat dacă ai stat jos sau întinsă pentru o perioadă de timp.
     
  4. Ce sunt crampele menstruale?

    Ca și în cazul unor crampe localizate undeva în corp, când mușchii se contractă prea tare sau prea repede strângând vasele de sânge și producând durere, la fel se întâmplă și în cazul crampelor menstruale. În acest caz mușchii se află la nivelul uterului. Durerile menstruale se pot diminua sau elimina complet dacă starea de sănătate este bine menținută printr-o dietă normală, exercițiu fizic sau prin satisfacerea nevoilor fiziologice la timp. Dacă crampele devin o problemă, este bine să fie consultat medicul sau asistenta medicală a școlii, în acest caz ei fiind singurii care pot recomanda tratament medicamentos.
     
  5. Cât de des îmi vine ciclul menstrual?

    Ciclul menstrual al fiecărei fete/femei este unic. Durata lui poate varia de la 22 la 45 de zile sau poate varia în primii ani de la apariție. Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile și apare o dată pe lună (originea termenului menstruație este cuvântul menses = săptămână din limba latină). Această medie însă poate fi diferită de la femeie la femeie și de aceea este bine ca prima zi a fiecărui ciclu să fie bifată într-un calendar.
     
  6. Poate cineva să-și dea seama când am menstruație?

    În afară de tine nimeni nu poate sesiza acest lucru. E posibil ca acomodarea cu tampoane de protecție (interne sau externe) să fie mai dificilă, dar și acest lucru nu poate fi sesizat de cei din jur.
     
  7. Ce se va întâmpla dacă ciclul îmi vine prima dată la școală sau oriunde în afara casei?

    Este bine ca în poșetă să ai mereu de rezervă un tampon și o pereche de chiloți curați. La școală se poate apela la ajutorul celor de la cabinetul medical.
     
  8. E posibil să mă simt rău de câte ori îmi vine menstruația?

    Majoritatea fetelor nu au probleme, dar unele se simt rău din cauza crampelor menstruale (pot apărea dureri ascuțite sau senzație de întindere în partea inferioară a abdomenului). Uneori exercițiul fizic elimină aceste dureri, alteori se poate apela la o baie caldă, la perna electrică pusă pe abdomen sau la analgezice precum paracetamol (acetaminofen), algocalmin (novocalmin), ibuprofen etc. Înainte însă de a lua medicamente trebuie să discuți cu unul dintre părinți, asistenta școlii sau medicul de familie.
     
  9. Pot să fac sport sau să mă implic în alte activități pe perioada menstruației?

    Bineînțeles. Orice activitate desfășurată în mod normal poate fi urmată pe perioada menstruației. Probabil vei constata că multe fete/femei din jurul tău sunt în aceeași situație, dar își văd în continuare de treabă, nestânjenite.
     
  10. Pot să folosesc tampoane interne?

    Desigur. Tampoanele interne oferă o protecție eficientă la menstruație și prezintă avantajul că datorită lor îți poți continua orice activitate zilnică, inclusiv înotul. Tampoanele interne aflate pe piață sunt de mărimi diferite, cu grad de absorbție diferit, în funcție de mărimea corpului și debitul de lichid menstrual. Înainte de a le folosi pentru prima dată este bine să te consulți cu mama sau asistenta medicală de la școală. Citește cu atenție instrucțiunile de folosire și schimbă-le la timp (de obicei între 4-8 ore).
     
  11. Cum știu care produse de protecție sunt potrivite pentru mine?

    Discută deschis cu mama, asistenta școlii sau un adult în care ai încredere și care te poate ajuta să alegi. Nu uita că pe piață există produse variate și este bine să le verifici până găsești sistemul cel mai potrivit de protecție pentru tine, diferențiat pe cantitatea de lichid de-a lungul zilelor de menstruație. În primele 2-3 zile menstruația poate fi abundentă, în ultimele 1-2 zile poate fi foarte ușoară.

Este foarte important ca părinții să discute despre ciclul menstrual într-o lumină pozitivă. Dacă mama se referă la el ca la „un blestem”, fiica va rămâne cu o impresie negativă despre această experiență. Pentru a evita astfel de situație este bine ca mama să-i explice că menstruația este un lucru natural și minunat în viața unei femei. În fond, fără ea, femeile nu pot deveni mame.

Un alt aspect important este asigurarea că fiecare este unic. Faptul că fiica ta vine și-ți povestește că față de colegele ei de școală ea se dezvoltă mai repede sau mai încet este un exemplu.

De asemenea, e bine ca mama să profite de discuție și să scoată în evidență necesitatea menținerii unei igiene zilnice, a schimbării tampoanelor de orice fel la timp, a folosirii deodorantului etc. Discuția trebuie să fie cât mai confortabilă pentru ambele părți.

Când ziua cea mare a sosit și fiica ta vine și-ți spune: „Mama, mi-a venit ciclul!”, îmbrățișeaz-o, spune-i că o iubești și întreab-o cum se simte. Câteodată vestea îl copleșește pe părinte, acesta este fericit că i-a crescut fata, amărât că nu mai este un copil și uită să mai întrebe dacă ea se simte bine. Ia-ți din timpul tău și oferă-i confort! Nu uitați că și un tată îi poate oferi acest confort propriei fiice!