mamaplus

Vei putea rămâne însărcinată din nou după o sarcină extrauterină?

-
//
05.10.2020

O sarcină extrauterină poate veni ca o veste halucinantă pentru cuplurile care își doresc copii. Pe cât de așteptate sunt cele două liniuțe de pe testul de sarcină, pe atât de greu este să accepți că sarcina nu poate fi păstrată. Totuși, după ce trec peste acest impas, cuplurile se întreabă când vor putea concepe din nou și cât de riscantă ar fi o astfel de decizie. Fertilitatea și riscul unei noi sarcini extrauterine depinde de combinația individuală de factori de risc ai pacientei cum sunt: starea trompelor uterine după sarcina ectopică sau după chirurgie, vârsta și alți factori de risc.


În mod normal, la începutul sarcinii, oul fertilizat călătorește din trompa uterine către uter, unde se implantează și crește. Uneori se oprește la nivelul trompei, dând naștere unei sarcini extrauterine. În aproximativ 2% din sarcini, oul fertilizat (zigotul), se implatează pe o suprafața din afara uterului, determinând astfel dezvoltarea unei sarcini ectopice, cunoscută și sub numele de sarcină extrauterină sau sarcină tubară.

Un lucru este însă cert: dacă rămâi din nou însărcinată, ești în categoria de risc crescut. Medicul te va supraveghea încă de la debutul sarcinii ca să se asigure că totul merge bine.

Dacă ai avut o sarcină extrauterină, există un risc de 10% ca și următoarea să fie la fel. Așadar, e important să știi ce anume a dus la prima sarcină ectopică. Istoricul medical joacă un rol foarte important în viitoarele sarcini. Infertilitatea influențează șansele de a rămâne din nou însărcinată după o sarcină extrauterină și, din păcate, crește riscul unei noi sarcini asemănătoare.

Dacă trompele uterine au o formă ciudată, ai cicatrice rămase în urma unei intervenții chirurgicale sau sechele cauzate de o infecție transmisă pe cale sexuală, vei rămâne însărcinată mai greu.

Fumatul crește și el riscul apariției unei sarcini extrauterine. În categoria factorilor de risc intră și vârsta. Cele mai multe sarcini extrauterine apar la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Depinde foarte mult și cum au fost rezolvate celelalte sarcini extrauterine. Dacă problema a fost depistată devreme și avortul s-a produs fără altă intervenție, atunci sunt șanse ca a doua oară să fie mai bine. La fel și în cazul în care ai făcut injecții cu Metrotexat și nu ți-au fost afectate trompele uterine.

Lucrurile se schimba dramatic dacă trompele uterine s-au rupt, ai avut hemoragie internă și s-a impus intervenția chirurgicală de urgență. Indiferent de tipul de intervenție există pericol chiar dacă trompele au fost refăcute, deoarece ar putea fi mai dificil pentru un viitor ovul fecundat să ajungă în uter.

Aproape toate sarcinile extrauterine se dezvoltă într-una dintre trompele uterine, dar se mai pot localiza și la nivelul ovarului, cervixului (partea inferioară a uterului) sau în interiorul abdomenului. O sarcină extrauterină nu poate susține fetusul în viață foarte mult timp.

Dacă este lăsată netratată, sarcina ectopică tubară poate determina ruptura trompei uterine și hemoragie masivă, complicații ce pun în pericol viața gravidei. De aceea, în cazul unei sarcini extrauterine diagnosticate, care nu determină prin ea însăși avort spontan, este necesară întreruperea acesteia, fie prin metode medicale ce opresc dezvoltarea sarcinii, fie prin metode chirurgicale ce înlătură mecanic zigotul implantat anormal. Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterină este deteriorarea fertilității. Dacă nu se acționează la timp, sarcina ectopică poate distruge una din trompele uterine, reducând astfel șansele unei viitoare concepții și crescând riscul apariției în viitor a unei noi sarcini extrauterine.