Peste ceva timp după începutul vieții împreună, femeia se convinge de fiabilitatea și dăruirea de sine a partenerului ei de viață. Evaluarea cea mai înaltă poate fi dorința femeii de a naște un copil, să-l crească și să-l educe împreună cu acest bărbat. Nu întotdeauna însă această dorință este împărtășită și de alesul inimii. Femeia își dorește un copil cu orice preț, iar bărbatul nu. Întrebat ”de ce”, de cele mai multe ori răspunsul este același ”Eu încă nu m-am gândit la acest lucru. Eu nu sunt pregătit deocamdată. Toate la timpul lor”. Totuși decizia de a naște un copil trebuie să fie luată de ambii parteneri. Cum să convingi un bărbat că acum este timpul potrivit pentru nașterea copilului sau nu trebuie făcute presiuni asupra lui. Să-i dai timp să se gândească și desinestătător să ia această decizie, însă cât de mult va dura?
În majoritatea cazurilor, motivul ne dorinței bărbaților de a avea un copil sunt este cunoscut. El realizează, că nașterea copilului va aduce schimbări radicale în viața lui. Cine va dori să-și schimbe brusc viața, dacă ea și așa este frumoasă? Mulți bărbați, în pofida vârstei, foarte mult timp rămân în adâncul sufletului niște copii. La ce mai trebuie încă un copil se gândește el? Bărbaților le este frică să fie lipsiți de atenția și grija femeii iubite. Asta deoarece după naștere, această femeie va aparține integral copilului. Unul din motive poate fi frica față de o nouă responsabilitate și limitarea libertății. Una este viața alături de femeia iubită, și este cu totul altceva o viață împreună cu femeia iubită și copilul nou-născut, când toate grijile se lasă pe seama bărbatului, care devine capul familiei.
În situația când bărbatul nu-și dorește un copil, este inutil să-l înduplecați, să faceți presiuni asupra lui. Comportamentul agresiv poate provoca situații când bărbatul va evita orice situații, care pot aduce în discuție nașterea copilului și va deveni iritant. Este periculos să-i înaintați un ultimatum: ”sau naștem un copil, sau ne despărțim. Răspunsul poate fi unul pe care nu-l așteptați. Bărbatul nu trebuie convins, ci adus la situația, când el singur va realiza și va dori un copil. Discuțiile de încredere vor fi foarte binevenite. Bărbatul trebuie întrebat, cum el vede viitorul comun, despre așteptările lui, frica și grijile lui. Este practic imposibil să schimbi diametral opus opinia bărbatului din prima discuție. Femeia însă îi poate împărtăși despre propria viziune asupra viitorului comun, în care un loc aparte îl ocupă copiii. Asta pentru că primii pași au fost făcuți în acest sens: pe parcursul vieții împreună, cuplul reușește să netezească marginile aspre, să păstreze atmosfera călduroasă, împreună să depășească orice dificultăți. Oare acesta nu este un argument pentru consolidarea de mai departe a familiei? Asta pentru că copilul nu distruge, ci unește și mai mult familia. Mulți bărbați nu-și imaginează viața împreună cu un copil mic. În acest sens poate fi adus un exemplu elocvent: puteți merge în ospeție la niște prieteni, care au copii, astfel încât bărbatul dvs. să vadă că în familiile cu copiii, relațiile dintre soț și soție nu sunt cele mai rele, ci dimpotrivă copii le aduc bucurie. O discuție adevărată ca între bărbați la fel poate da rezultatul scontat.
Atunci când discuțiile vor fi purtate, exemplele demonstrate, punctate toate ”pro” și ”contra”, trebuie să-i dați timp bărbatului să analizeze informația primită și să facă concluziile de rigoare. Bărbații au nevoie de mai mult timp, pentru a lua o decizie referitor la nașterea copilului. Este imposibil să primești un răspuns imediat. Însă timpul trece. Femeia nu poate ignora timpul, bărbatul trebuie rugat să se gândească bine și să dea un răspuns onest, dacă este sau nu pregătit să devină tată. Poate el va fi cel mai bun și grijuliu tată din lume...