În prezent există multe păreri contradictorii despre beneficiiile sau contraindicațiile ibuprofenului în cazul copiilor. Potrivit pediatrului Monica Burlacu, atât paracetamolul cât și ibuprofenul sunt eficiente în febră și durere. Ibuprofenul are în plus efectul antiinflamator. Cu toate acestea, medicul categoric NU recomandă ibuprofenul la copiii deshidratați, mai ales la copiii care prezintă vărsături și diaree.
”Aceasta e fost lecția învățată acum 5 ani în urma unui curs interesant susținut de un mare nefrolog pediatru din Dublin care ne-a prezentat câteva cazuri grave de insuficiență renală datorită administrării ibuprofenului la copiii deshidratați.
- În gastroenterite, primul antitermic trebuie să fie paracetamolul și doar ulterior, după ce copilul este hidratat, recomand administrarea ibuprofenului.
- În afecțiuni renale se evită ibuprofenul. În vărsături în "zaț de cafea" sau scaune diareice cu sânge, se evită ibuprofenul.
Datorită faptului că au fost înregistrate cazuri în care părinții au administrat accidental două doze de ibuprofen la interval de 4 ore în loc să administreze alternativ cu paracetamolul studiile actuale NU mai recomandă administrarea alternativă a paracetamolului cu ibuprofenul.
Dacă totuși decidem să administrăm alternativ paracetamol și ibuprofen la 4 ore, părintele trebuie să scrie pe o hârtie, ora și medicația administrată, pentru a evitp supradozarea cu unul dintre antitermice.
- În toate bolile metabolice, se evită paracetamolul. Atât paracetamolul cât și ibuprofenul își fac efectul în 40 de minute, uneori o oră. Febra o scădem doar pentru confortul copilului, cauzele ei trebuie identificate de către un medic.”, punctează medicul pediatru Monica Burlacu.
Menționăm că Academia Americană de Pediatrie recomandă evitarea paracetamolului la copii sub 3 luni si evitarea nurofenului la copiii sub 6 luni.
Acest articol a fost realizat cu scop informativ și nu înlocuiește vizita la medicul pediatru.