mamaplus

ANSP bate alarma: În toamnă Moldova ar putea înregistra noi recorduri de COVID-19

-
//
22.08.2020

Vaccinul anti-COVID ar putea apărea cel puțin peste jumătate de an sau chiar mai târziu. Acesta ar putea deveni obligatoriu pentru unele persoane din grupul de risc sporit de infectare cu noul coronavirus. Sunt prognozele șefului Direcției cercetare şi inovare a Agenției Naționale de Sănătate Publică, Constantin Spînu.

"Aproximativ peste 6-12 luni testarea vaccinurilor va fi finalizată. Cred că vaccinul va fi recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, iar statul, la nivel local, va lua o decizie. Probabil, preparatul va fi necesar doar persoanelor din grupul de risc sporit. În funcție de situația epidemiologică, va putea fi luată o altă decizie", a declarat reprezentantul ANSP.

Constantin Spînu a precizat că la cea mai avansată etapă se află preparatele anti-COVID-19, elaborate de China și SUA: "Ce ține de vaccinul rusesc, el a trecut abia prin prima etapă de testare, la care au participat doar 38 de voluntari. Acest vaccin se află aproximativ pe locul 13, pe primul loc fiind două vaccinuri, elaborat de China și un vaccin din SUA, adică aceste vaccinuri se află la cea de a treia etapă de testare."

De asemenea, conform prognozelor ANSP, toamna în țara noastră ar putea fi înregistrate noi recorduri de cazuri de COVID-19. În aceste condiții, medicii îndeamnă oameni să respecte cu stricteţe măsurile de protecţie împotriva virusului pandemic.

"Populația din țara noastră nu a schimbat nimic în comportamentul său. Cel mai des oamenii se infectează la evenimente precum zile de naștere sau petreceri organizate cu alte ocazii. Atunci ei uită de toate măsurile de prevenire despre care cu toții am obosit să vorbim", a mai spus Spînu.

Recent, autoritățile de la Chişinău au declarat că sunt interesate ca vaccinul rusesc să ajungă în ţara noastră, iar președintele Igor Dodon a spus că este gată să fie primul moldovean care va testa acest preparat. 

Totodată, OMS a precizat că va trebui să verifice dacă vaccinul corespunde standardelor internaționale. Preparatul rusesc nu se află pe lista celor şase, înregistrate de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice.