Bazele sănătății feminine pentru fetițe. Recomandările psihologului Natalia Tolstaia

Natalia Tolstaia,
 psiholog, sexolog,
jurnalist și scriitor

La vârsta de 6 – 7 ani, vine momentul când mama trebuie să vorbească cu fiica sa despre faptul că ea este viitoare mamă și că de felul în care va avea grijă de sănătate acum, depinde sănătatea ei ca femeie în viitor. Sexologul psihanalistul Natalia Tolstaia ne-a comunicat despre ceea ce trebuie să știe și ce trebuie să poată să facă o fetiță.

1. Să se spele cu săpun pentru copii de două ori în zi

Fetița trebuie să aibă o grijă deosebită de curățenia organelor sale genitale. ea trebuie să audă de la mama sa următoarele: infecția și murdăria pot pătrunde în organele genitale, fapt ce poate genera diferite boli, iar tu ești viitoare mămică”. Tot la această vârstă, pe labii apare un strat albui – smegma, care se formează în rezultatul activității glandelor sebacee ale organelor genitale externe. Mama trebuie să-i explice fiicei sale că acest lucru este normal și că asta li se întâmplă tuturor fetițelor. Iar pentru ca aceste eliminări să nu-i provoace disconfort, trebuie să se spele mai des.

2. Să păstreze lenjeria curată

Spuneți-i copilului: ”Lenjeria de pat se schimbă o dată în săptămână, iar mama o spală. Lenjeria intimă, dresurile și ciorapii – în fiecare zi”.

3. Dacă sunt răni în guriță sau pe piele contactul cu murdăria sau sângele străin este periculos

Trebuie să-i explicați copilului că toate zgârieturile, rănile și bubițele trebuie dezinfectate minuțios și bandajate. În caz contrar, în rană poate pătrunde infecția, iar fetița riscă să se îmbolnăvească. Nu vă temeți să-i vorbiți copilului despre HIV, care se transmite prin sânge și de care pot suferi alți copii, însă, aveți grijă să nu speriai copila!

4. Pantalonii cu talia joasă sunt nocivi

Portul pantalonilor cu talia joasă va duce la ceea că oasele bazinului vor întârzia în creștere și nu se vor dezvolta în deplină măsură. Asta înseamnă că la maturitate, ea nu va fi capabilă să nască pe cale naturală ci doar prin operație cezariană.

Bazele sănătății feminine pentru fetițe. Recomandările psihologului Natalia Tolstaia

5. Fetița trebuie să cunoască anatomia omului

Bazele anatomiei pot fi desenate și comentate sau puteți să folosiți un atlas special pentru copii. De asemenea, explicați-i copilului că băieții nu trebuie loviți în zona abdomenului, iar fetele – în zona pieptului, pentru că este foarte dureros. De asemenea, nu are voie să stea așezată pe nisipul ud sau pietre reci pentru că poate să se îmbolnăvească.

6. Himenul trebuie protejat

Explicați-i fetiței că himenul reprezintă în sine o barieră pentru infecții și afecțiuni. Dacă himenul este afectat, nu se va mai reface și nu o va mai proteja.

7. Ginecologul îi este prieten!

Chiar dacă fetița nu se plânge de nimic, la vârsta de 6-7 ani, ea obligatoriu trebuie să fie consultată de medicul ginecolog pentru copii. Specialistul va fi pe măsură să depisteze eventualele abateri pe care dumneavoastră nu le vedeți și să-i explice copilului despre regulile de igienă personală.

Este foarte important să depistați și să preveniți din timp afecțiunile ginecologice la copii. Atrageți atenția dacă nu cumva fetița prezintă iritații ale pielii în jurul organelor genitale, nu are eliminări din vagin, nu se scarpină în zona vulvei. De multe ori, fetițele se îmbolnăvesc de vulvo-vaginită. De multe ori, aceasta este provocată de un corp străin care a pătruns în vagin. În timpul jocurilor, copiii sunt pe măsură să introducă detalii minuscule în căile genitale după care să uite despre acest lucru. Părinții află despre cele întâmplate mult mai târziu când la fetiță apar eliminări urât mirositoare cu urme de sânge. O altă cauză ce poate genera vulvo-vaginita este disbacterioza intestinală. În cazul în care igiena este incorectă, bacteriile pot pătrunde în vagin. Toți părinții trebuie să știe că aceste infecții nu sunt transmise doar pe cale sexuală dar și prin obiectele și locurile de uz comun. Un rol aparte îl joacă și igiena personală. Este inadmisibil ca maturii și copilul să folosească același ștergar. De asemenea, copilul nu trebuie să facă baie împreună cu părinții.