În sezonul estival, crește semnificativ numărul de cazuri de copii care au diaree și vărsături. Dacă există și dureri abdominale sau grețuri intense, copiii au risc mare de deshidratare, datorită refuzului lichidelor pe cale orală. În unele cazuri este necesară intervenția urgentă a medicilor. Cum ar trebui să acționeze părinții, aflați în continuare de la medicul pediatru Mihai Craiu.
Semne de mare gravitate, care evoca deshidratarea acută, sunt următoarele:
- Scăderea cantității de urină sau dispariția completă a micțiunilor.
- Mucoase foarte uscate, salivă vâscoasă, buze crăpate, uscate.
- Ochi încercănați, înfundați în orbite, scăderea semnificativă a lacrimilor.
- Somnolență marcată, fontanelă anterioară deprimată semnificativ, la sugari.
- Pliu cutanat leneș sau persistent.
Ce este de făcut?
”Toți sugarii mici, sub 6 luni, trebuie consultați chiar dacă au "doar" diaree și vărsaturi. Ei se pot deshidrata foarte rapid.
Trebuie consultați toți copii care au semne de deshidratare și care au diaree cu sânge, dureri abdominale intense sau vărsături de culoare galben-verzui. Până ajungem la medic ar fi bine să încercăm să dăm (câte puțin, cu lingurița sau cu seringa, 5-10 ml odată) soluții de rehidratare. Fie gata preparată, cum ar fi ORS (oral rehidration salts), sau făcute din pliculețe ce se dizolvă în apă fiartă și răcită. Există li săruri de rehidratare sub formă de acadele înghețate în congelator.
Dacă situația este gravă mergeți la medic. Acolo va fi evaluat copilul și probabil va primi o perfuzie și un medicament antivomitiv.”, susține medicul pediatru Mihai Craiu.