Copiii noștri sunt adesea cele mai bune oglinzi. De aceea este foarte important modul în care faci comunicarea cu ei. Iată cum să abordezi copilul atunci când nu te ascultă, la ce să renunți și ce să-i spui ca să își îndrepte comportamentul:
„Ce trebuie să îți amintești?” în loc de „Fii atent!”
Exemplu: “Ce trebuie să îți amintești când te joci în parc?” sau “Te rugăm să ai grijă la echilibru când mergi pe bordura aceea îngustă.”
Explicații: Copiii adesea ignoră când spunem același lucru din nou și din nou. În schimb, îi poți cere să reafirme precauția importantă. Sau oferă-i specificații exacte despre ceea dorești.
„Te rog, vorbește calm” în loc de „Nu mai țipa!” sau “Stai liniștit!”
Exemplu: „Te rog să vorbești încet” (spus cu o voce șoptită) sau, „Îmi place cântecul tău, dar dacă vrei să-l fredonezi mai tare, o poți face afară sau în parc”.
Explicații: Unii copii sunt în mod natural mai gălăgioși decât alții. Dacă au probleme să vorbească încet, arătă-le unde pot vorbi tare și, de asemenea, folosește-te de puterea șoaptei. Șoapta este un mod incredibil de eficient de a-i determina pe copii să asculte.
„Vrei să o faci singur sau te pot ajuta eu?” în loc de “Ți-am zis de trei ori, fă-o acum!”
Exemplu: “E timpul să plecăm. Vrei să te încalți singur sau să te ajut?” ori “Ți-ar plăcea să te urci singur în cărucior sau te așez eu?”
Explicații: Majoritatea copiilor răspund incredibil de bine la ideea de a fi împuterniciți. Oferă-le o alegere, iar abilitățile lor de gândire critică vor fi mai puternice decât tentația de a fi îndărădnici.
“Ce ai învățat din această greșeală?” în loc de „Să-ți fie rușine!”
Exemplu: “Ce ai învățat din această greșeală?” sau “Ce ai învățat și cum vei face diferit data viitoare, pentru a nu avea probleme la școală?”
Explicații: Concentrarea pe motivația de a schimba comportamentul pentru viitor va obține rezultate mult mai bune decât să îl faci să se simtă prost pentru comportamentele anterioare.
„Te rog ______________.” în loc de “Nu!” sau “Oprește-te!”
Exemplu: „Te rog poartă puloverul albastru” sau „Te rog pune încălțămintea în dulap”.
Explicații: Forma de comunicare negativă nu este percepută bine. În schimb, încearcă să ceri cu exactitate ce vrei, nu ce NU vrei.
„Poartă-te frumos cu ceilalți” în loc de „Fii cuminte!”
Exemplu: „Nu uita să te porți frumos cu ceilalți atunci când ești în casă/parc etc.”
Explicații: fii clară, deoarece copiii nu absorb de multe ori afirmațiile generale pe care le aruncăm. Cere ce vrei și cere-i să reafirme.
„E în regulă să plângi.” în loc de „Nu plânge!”
Exemplu: “E în regulă că te simți trist. Voi fi aici dacă ai nevoie de mine. Știu că poți găsi o modalitate ca să te simți mai bine.”
Explicații: Este incredibil cât de bine răspund copiii când nu-i presăm să „treacă peste sentimentele lor”.