Sezonul estival este în plină desfășurare, iar copilașul tău poate sta liniștit în pătuț să se bucure de noile jucării cât timp afară soarele e prea puternic, apoi vă puteți bucura împreună de o plimbare sau de o noua partidă de joacă în părculeț. La prima vedere, s-ar părea că micuțul tău este ferit de orice pericole cât afară cald și bine. Dar, din păcate nu este chiar așa. Trebuie să știi că până și vara riscul ca micuțul tău să răcească este destul de ridicat. Deci fii atentă în cazul în care prezintă unele simptome ale răcelilor de vară.
Răceala de vară poate dura chiar și mai mult de o săptămână. De accea trebuie să fii pregătită să îi oferi puiului tău tratamentul de care are nevoie. Însă, înainte de toate, îți prezentăm cauzele răcelilor de vara la copii. Pentru a ști cum să eviți astfel de complicații pe viitor sau măcar cum să le rărești ca număr:
- Micuțul tău nu se spală pe mâini corespunzător. Dacă nu vrea să se spele pe mâini atunci când trebuie, copilul riscă să intre în contact cu microbii preluați de la alți copii sau de la adulți. Învață-l cât este de important să aibă mâinile curate și încurajează-l atunci când face asta.
- Schimbarea climei, mai ales în timpul concediului cu familia. Copiii au o sensibilitate mai mare decât noi, de aceea îi poate afecta până și schimbarea mediului.
- Contactul cu vântul după ieșirea din apă. Chiar dacă ție nu ți se pare rece, copilașul tău simte altfel contactul cu vântul. Învelește-l într-un prosop pufos sau îmbracă-l într-o hăinuță mai groasă atunci când iese din apă.
- Intrarea în contact cu un alt copilaș răcit. Și acest pericol poate fi evitat dacă cel mic înțelege importanța igienei corespunzătoare, adică se spală pe mâini de câte ori este necesar.
- Aparatele de aer condiționat. Dacă acasă mai poți controla situația și mai ales temperatura setată, atunci când intri într-un magazin sau într-o încăpere unde aerul rece suflă cu o viteză alarmantă, copilul poate răci imediat. De aceea ar fi indicat să lași copilul în grija unei rude sau a bonei în timp ce mergi la cumpărături.
Este puiul tău răcit? Iată câteva dintre simptomele răcelilor de vară ale copiilor
Din păcate, copilașii răcesc de minim 10 ori pe an. Pentru a-ți da seama dacă cel mic este răcit, verifică dacă are unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- îi curge năsucul sau are nasul înfundat;
- are febră;
- manifestă stări de greață și are diaree (aici vorbim deja de gripă);
- strănută (dar fără mâncărimi sau umezirea ochilor, care sunt semne de alergie la micuți);
- prezintă semne de deshidratare (copiii răciți se deshidratează mai ușor).
Odată ce recunoști simptomele prezentate mai sus și la copilul tău, este indicat să încerci să îi ameliorezi starea printr-o alimentație corespunzătoare (supă de pui caldă, ceaiuri și sucuri de fructe cu multă vitamina C) și administrarea unui sirop de tuse sau a altor medicamente recomandate de medicul de familie. Totuși, nu uita că odihna joacă un rol extrem de important în combaterea răcelilor, de aceea micuțul tău va avea nevoie și de un somnic bun. Tu cum îl tratezi pe copilașul tău răcit vara?