Gândacii nu sunt la fel de drăguți ca celelalte insecte. Din contră, ne provoacă spaimă și repulsie încă la prima vedere. Oricât de mici și inofensivi ar fi, trebuie să recunoaștem că ne temem de gândaci și chiar ne simțim intimidați de prezența lor în casă.

Înainte de a vă prezenta cea mai eficientă armă împotriva gândacilor de bucătărie, dorim să vă împărtășim câteva lucruri interesante despre aceste insecte.

Există peste 4.000 de specii de gândaci în întreaga lume. Mult mai fascinant este însă vechimea lor pe acest pământ. Aceștia există încă de pe vremea dinozaurilor, de acum 300 de milioane de ani.

Din acest motiv au o capacitate foarte mare de adaptare. Un gândac poate trăi aproape o lună fără mâncare, aproape două săptămâni fără apă și aproape o săptămână fără cap. Sunt foarte rezistenți la niveluri mari de radiații.

Datorită faptului că sunt omnivori, trăiesc în tot felul de locuri, însă petrec mai ales în clădiri și în casele oamenilor deoarece preferă mediile calde și primitoare, în care pot găsi mâncare și apă.

Gândacii nu sunt însă cel mai bun colocatar, deoarece pot cauza alergii și atacuri de astm, mai ales la copii. Mai mult, aceștia pot răspândi până la 33 de bacterii diferite. Gândacii lasă urme de chimicale în excrementele lor și pot infecta foarte ușor o suprafață.

Împotriva gândacilor nu trebuie să luptați tot cu produse chimice, mai ales dacă aveți copii în casă sau persoane sensibile la toxine. Un insecticid natural, foarte eficace, pe care îl aveți probabil deja în dulapul cu mirodenii este dafinul.

Frunzele de dafin se numără printre cele mai eficiente soluții contra gândacilor din casă. Nu îi omoară, ci îi îndepărtează grabnic, din cauza mirosului puternic pe care aceștia nu îl suportă.

  • Plasați strategic câteva rămurele sau frunze de dafin în colțurile bucătăriei, pe lângă țevi, în baie, în cămară sau în alte zone din casă în care depozitați mâncarea. Dacă aveți animale, puneți câteva frunze de dafin și în grădină.
     
  • Puteți folosi atât frunze proaspete, cât și uscate. Cea mai eficientă formă de utilizare este pulberea, obținută prin măcinarea frunzelor uscate prin râșnița electrică de cafea. Pudra  este mai concentrată și răspândește un miros mult mai puternic și respingător.