Țelina este o legumă foarte hrănitoare ce se poate consuma de câtre copilul tău fără efort. Odată ce bebelușul împlinește vârsta de 8 luni, poți introduce în alimentația lui și țelina. Pentru că este un aliment destul de greu de digerat, nu este recomandată consumarea lui de către bebelușii cu vârsta mai mică de 8 luni.
Cel mai bine ar fi să o gătești fiartă și preparată la blender. Țelina ar trebui să-i fie oferită bebelușului în cantități mici, până se obișnuiește cu aroma și consistența ei.
Beneficiile țelinei
Beneficiile nutritive ale țelinei amestecate cu alte alimente vor include o cantitate suficientă de minerale, vitamine, antioxidanți, vor îmbunătăți digestia și va întări sistemul imunitar. Sucurile de țelină sunt eficiente pentru celulele nervoase și protejează copilul împotriva problemelor respiratorii, cum ar fi răceala obișnuită, gripa, etc.
Este țelina un alergen comun?
Nu. Alergiile la țelină sunt foarte rare, dar poate declanșa reacții la persoanele cu sindrom de alergie orală, o alergie la alimente, cunoscută și sub numele de sindromul polenului alimentar care determină reacții la alimente cu structuri proteice similare la polen.
Cum să prepari țelina în funcție de vârsta copilului
Pentru că țelina crudă reprezintă un pericol de sufocare, leguma trebuie gătită până devine moale, astfel încât să poată fi mâncată de către bebeluș.
- Copilul de 6-12 luni. La această vârstă, bebelușul va mânca doar țelina care a fost fiartă înainte. Se poate amesteca și cu alte legume și poate fi servită după ce a fost preparată la blender.
- Copilul de 12 luni. Micuțul poate consuma țelină gătită sau crudă, însă tăiată în fâșii foarte subțiri.
- Copilul de 24-36 luni. La această vârstă, copilul poate mânca mici bucățele de țelină crudă, însă stai în preajma micuțului când mănâncă pentru a preveni riscul de sufocare.