Hrănirea unui copil de 1-3 ani poate fi, de multe ori, o provocare pentru proaspetele mămici. Însă, trebuie să ne asigurăm că îi oferim alimente din fiecare grupă alimentară pentru a-i asigura necesarul de vitamine și minerale, proteine, glucide și lipide.

Începând cu vârsta de 1 an îi putem servi copilului aceeași mâncare ca și întregii familiei, având grijă să-i mărunțim sau să tocăm hrana în cubulețe mici pentru a nu se înneca. Tot acum este timpul să introducem mierea și albușul de ou în alimentația copilului de 1 an.

Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca măcar una dintre mesele de peste zi să reunească toată familia, ceea ce de obicei se întâmplă seara, la cină. Oferiți-i copilului de 1 an un exemplu bun, servind doar alimente și mâncăruri sănătoase, fără prăjeli, dulciuri în exces și alcool. Fructele vor fi desertul fiecăruia dintre cei prezenți la masă. Dacă cel mic este un mofturos, poți încerca să pui farfurii goale pe masă și să-i lași pe ceilalți să se servească singuri. Văzând că fiecare își pune câte ceva în farfurie și mănâncă cu poftă, și piticul nostru va fi tentat să aibă o farfurie plină în față.

Mic dejunul trebuie să fie întodeauna unul sănătos. Nu se dă nimic dulce copilului la micul dejun, este un început nereușit al zilei, crește nivelul insulinei și foamea se instalează mai repede, iar copilul poate refuza prânzul în favoarea altor gustări.

Se poate servi în jurul orei 9.30, după porția de lapte (de sân sau formulă) servită copilului dimineața devreme, la trezire. Un mic dejun sănătos asigură o dimineață activă și veselă. Variantele sănătoase și gustoase ale micului dejun includ fructele proaspete (sau sub formă de suc proaspăt stors, însă se va evita pe cât posibil), iaurtul, cerealele integrale (ovăz, fulgi de porumb) alături de 1 pahar de lapte.

Prânzul poate să conțină orez sau pâine alături de legumele cu carne. Variantele sănătoase de prânz includ ciorbă cu carne și tăieței sau pește/carne cu legume. Prânzul se servește în jurul orei 13.30, înainte de somnul de după-amiază.

Cina trebuie să fie mai ușoară decât prânzul, așa că vom prefera pastele cu brânză sau fructe, supele ușoare, mai ales că servirea ei se face spre seară, în jurul orei 19.00.

Gustările nu înseamnă desert, ci trebuie să fie tot alegeri sănătoase cu valoare nutrițională pentru copilul în creștere. Ca și gustări îi poți servi iaurturi și produse lactate (bețișoare de cașcaval), budinci de fructe, fructe pasate sau cubulețe, sucuri de fructe și legume (maximum 150ml suc proaspăt stors pe zi, de preferință se va dilua cu cât mai mult cu apă). Gustările au rolul lor, deloc de neglijat, pentru că cel mic are nevoie de aportul nutrițional pe care acestea îl oferă ca să se joace și să învețe. De aceea trebuie evitate deserturile care oferă calorii goale, doar aport energetic și nu nutrițional. O gustare este o masă mai mică, însă copilul va fi încurajat să stea în scaunul de masă pentru a evita pericolul înnecării cu mâncare.

Teoretic, medicii pediatrii recomandă 2 gustări pe zi (dacă și programul de somn al copilului permite): una de dimineață, servită în jurul orei 11, iar cea de-a doua seară sau după-amiaza târziu, după somnul de prânz, în jurul orei 16.30.

Mici sfaturi:

  • Prezintă-i mâncarea într-un mod cât mai atrăgător, care să-i stârnească măcar interesul de a încerca să guste!
     
  • Notează-ți care este felul de mâncare preferat dintr-o anumită perioadă. Vor fi amintiri plăcute peste ani!
     
  • Gătește fără prăjeli, înlocuiește uleiul la călit cu puțină apă!
     
  • Prepară mâncarea la foc mic, cu capac (înăbușit) sau la cuptor!
     
  • Evită dulciurile din comerț, fă în casă plăcinte cu fructe sau legume, clătite pe care le poți umple cu spanac și brânzică de vaci (vei fi surprinsă de gustul lor bun)!
     
  • Evită mezelurile și alimentele conservate, afumate: conțin doar carne de cea mai slabă calitate, sare, apă și o mulțime de conservanți și potențiatori de gust!
     
  • Fă compot în casă, din fructe de sezon, atât cât să vă ajungă pentru ziua respectivă: apă fiartă în care pui mere, pere, gutui și pe care o îndulcești cu miere!
     
  • Înlocuiește zahărul din prăjituri cu zahăr brun!
     
  • Apa trebuie să fie lichidul preferat în potolirea setei familiei. Sucul de fructe conține mult zahăr (chiar și cel făcut în casă) și puține fibre, nu ajută digestia mai deloc.