Cu vânătoarea de ouă de Paște, o mascotă iepuraș și ciocolată din plin, sărbătoarea pascală este un moment cu adevărat interesant pentru copii. Cu toate acestea, câți dintre ei știu de fapt de ce sărbătorim Paștele și de unde provin toate aceste tradiții?
Următoarele fapte amuzante ar trebui să te ajute să îi explici această sărbătoare copilului tău, pe înțelesul lui:
Data Paștelui se schimbă în fiecare an
Spre deosebire de Crăciun, care este sărbătorit în fiecare an, în data de 25 decembrie (stil nou)/7 ianuarie (stil vechi), data Paștelui depinde de două fenomene naturale: unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare - luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. Căci luna pascală apare în unii ani mai aproape de echinocțiu, în alții mai departe de el.
Paștele este sărbătoarea creștină a învierii lui Iisus Hristos
Este cea mai veche tradiție creștină și este considerată, de asemenea, cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin.
Legătura dintre ouă și Paște
Ouăle sunt asociate cu Paștele, deoarece acestea erau interzise în timpul Postului, la fel cum sunt laptele și carnea. Ouăle acumulate în timpul postului erau încondeiate și mâncate în ziua de Paște.
Ouăle sunt, de asemenea, asociate cu Paștele, deoarece sunt un simbol al fertilității și al renașterii, legându-le cu primăvara și cu sărbătoarea învierii.
Încondeierea ouălor
Decorarea ouălor de Paște a început mai întâi cu obiceiul de a colora ouăle roșii pentru a simboliza sângele vârsat de Hristos, în timpul răstignirii. Practica pictării ouălor de Paște se numește pysanka.
Cel mai mare ou de ciocolată
Cel mai înalt și mare ou de ciocolată a avut 10,39 metri înălțime și cântărea 7.200 de kilograme, făcându-l mai înalt decât o girafă și mai greu decât un elefant.
Paștele este sărbătorit în diferite moduri, în întreaga lume
În Suedia, în loc de iepuraș de Paște, exista vrăjitorul de Paște, iar copiii se îmbracă în vrăjitori și vrăjitoare, ca de Halloween.