Impactul pe care îl are noul coronavirus asupra vieții noastre este fără precedent. Nimeni nu a mai trăit o asemenea pandemie, cu o amenințare atât de puternică asupra sănătății noastre. Și nașterea în timpul pandemiei de coronavirus prezintă un stres în plus pentru familiile în care există o femeie însărcinată.
Toți suntem îngrijorați. Ne temem pentru mersul societății în general, dar și pentru cum ne va fi nouă. Dacă ești însărcinată în această perioadă probabil că grijile tale sunt și mai mari. Suntem alături de tine, viitoare mămică!
Probabil că vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă și ești foarte activă pe rețelele sociale. De aici îți alimentezi anxietatea, pentru că veștile nu doar că nu sunt bune, dar pare că încă nu știe nimeni cum să oprească pandemia de coronavirus. Sunt foarte puține întrebări care au răspunsuri. Chiar dacă ești speriată trebuie să știi că există șanse foarte mari ca lucrurile să nu fie chiar atât de grave, mai ales dacă ai grijă de tine.
Încercăm să răspundem la întrebările pe care le-ai putea avea în această perioadă, ca să îți aducem un pic de liniște.
Noul coronavirus se transmite de la mamă la bebeluș în timpul nașterii?
Studiile realizate până acum arată că virusul COVID-19 nu se transmite de la femeia însărcinată la făt. O cercetare cu puțini subiecți, ce e drept, realizată de medici din localitatea Wuhan din China, arată că este puțin probabilă transmiterea. Dintre cele 4 femei participante la studiu 3 au fost de acord ca bebelușii lor să fie testați și toate rezultatele au fost negative. Niciunul dintre cei 4 copii nu a avut simptome de coronavirus.
Un alt studiu, realizat tot în China pe 9 femei, realizat ulterior a avut aceleași rezultate.
Majoritatea femeilor participante la aceste studii au născut prin cezariană, pentru că medicii au vrut să evite orice risc de transmitere a coronavirusului. Totuși, până acum nu s-au recomandări de schimbare a modului în care decurg nașterile, atât naturale, cât și cele prin cezariană. Momentan este nevoie de mai multe informații.
Colegiul American de Obstretică și Ginecologie spune că „până acum au fost doar copii născuți prematur de la mame bolnave de COVID-19 care au fost testați pozitiv. Oricum, informațiile sunt insuficiente și nu este clar dacă noul coronavirus poate trece prin placentă către fetus”. Oamenii de știință fac tot posibilul să afle cât mai multe date care să le fie utile femeilor însărcinate.
Ce măsuri trebuie să iau în timpul pandemiei de coronavirus dacă sunt însărcinată?
- Recomandările specialiștilor se schimbă periodic în funcție de descoperirile pe care le fac despre modul în care acționează noul coronavirus. Ideal estă să păstrezi în permanență contactul cu medicul care îți urmărește sarcina. El îți poate oferi informații personalizate în funcție de perioada de sarcină și de particularitățile sale.
- Dacă ai călătorit în străinătate de curând este indicat să iei legătura cu Direcția de Sănătate Publică de pe raza localității de domiciliu. De asemenea, trebuie să îi spui acest lucru și medicului tău pentru a-ți putea face recomandările potrivite.
- Ți se va face un test de nou coronavirus, dar cel mai probabil se va întâmpla doar dacă ai simptome asociate COVID-19. Oricum, femeile gravide sunt integrate în categoria de risc și vei primi îngrijirea necesară.
- Dacă faci febră, tușești și simți că ai dificultăți de respirație sună imediat la medicul tău de familie. El te va îndruma ce trebuie să faci.
- Vorbește cu medicul tău ginecolog despre cum va decurge nașterea, mai ales că multe spitale restricționează accesul în această perioadă. Este posibil ca nimeni să nu poată veni la tine, nici măcar tatăl copilului. De asemenea, dacă vrei să naști cu doula, spune-i medicului pentru a vedea dacă poate sau nu să intre în maternitate. Poți alege să sprijinul unei doula prin intemediul unei aplicații de apel video. Poate fi eficient, în lipsa unei prezențe fizice.
- Teama de coronavirus te poate face să te gândești la o posibilă naștere acasă. Înainte de a lua o asemenea decizie trebuie să știi că acest lucru nu este posibil pentru orice femeie, iar în România este interzis. Trebuie să ții cont de riscurile pe care le implică. Mai mult trebuie să te gândești ce se poate întâmpla în cazul în care apar complicații și ai nevoie de o ambulanță, iar sistemul medical va fi deja suprasolicitat de numărul mare de îmbolnăviri de coronavirus.
Cum voi naște dacă sunt infectată cu noul coronavirus?
Trebuie să vorbești din timp cu medicul tău ginecolog pentru a ști unde să te îndrepți atunci când ți se declanșează nașterea. Oricum, cel mai probabil, nu va avea nimeni acces la vizite, așa că ai grijă să ai telefonul încărcat pentru a putea lua legătura cu partenerul tău și cu cei din familie pentru a-i anunța de venirea pe lume a noului bebeluș.
Dacă ai născut și ești bolnavă de COVID-19 este foarte posibil ca bebelușul tău să fie separat de tine până când va fi testat și el. În acest caz vei avea nevoie de o pompă de sân pentru a-ți putea hrăni bebelușul cu lapte matern. Dacă se dovedește că e mic nu este infectat, veți sta separați până când tu vei fi complet vindecată. În cazul în care iese pozitiv la testul pentru noul coronavirus veți sta împreună, dar fiecare unitate spitalicească este posibil să aibă propria politică.
Vei putea să părăsești spitalul când nu vei mai avea simptome și când două teste pentru noul coronavirus ies negative la intervel de 24 de ore unul de celălalt, conform recomandărilor din acest moment.
Cum scap de anxietatea pe care o simt?
- Vorbește cu medicul tău. El trebuie să fie legătura ta cu realitatea acum. Spune-i ceea ce simți, vorbește-i despre temerile tale. Prin informațiile pe care ți le poate oferi te poate liniști.
- Caută un curs de nașteri online. Poți găsi aici informații utile, dar și suport printre alte viitoare mămici care își pun aceleași întrebări ca și tine.
- Conservă-ți energia. Dormi, uită-te la filme cu mesaje pozitive, vorbește la telefon cu prietenii, gătește, fă ordine prin dulapuri și hârtii. Orice te încarcă de energie este bun în această perioadă.
- Ia fiecare zi așa cum este. Pare un clișeu, dar acum este un sfat mai mult decât util. Nu are rost să îți faci prea multe gânduri legate de viitor, mai ales că nu există certitudini legate de viitor. Practic, nimeni nu știe exact ce se va întâmpla în contextul pandemiei de coronavirus.
- Nu uita că nu trebuie să ieși din casă decât dacă este neapărată nevoie. Informează-te doar din surse oficiale și ai mare grijă de tine!