În China au fost situații când oameni care s-au vindecat de coronavirus și au avut teste negative la externare s-au reîntors la spital cu simptome, unii chiar în stare gravă și au murit. Este posibilă oare reinfectarea cu coronavirus după vindecare? Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a confirmat că pot exista cazuri de reinfecție.
"Problema este că nu cunoaștem încă, care este dinamica răspunsului imun după îmbolnăvire, adică te îmbolnăvești de obicei după un interval de 7-10 zile, apar primii anticorpi și te vindeci. Pentru că boala este cunoscută doar de două luni, această dinamică a răspunsului imun este insuficient cunoscută și într-adevăr s-au semnalat cazuri de reinfecții, dar nu sunt așa de multe încât să creeze îngrijorare", a declarat Alexandru Rafila.
În ceea ce privește dispariția virusului odată cu venirea căldurii, specialistul a declarat că nu este nimic dovedit în acest sens.
”Nu este cunoscută suficient rezistența lui în mediu și atunci, studiile care s-au făcut, s-au făcut comparativ cu alte două virusuri asemănătoare, SARS și MERS, și au arătat că aceste virusuri supraviețuiesc în mediul extern mai puțin la temperaturi peste 25-28 de grade Celsius și în situația uscăciunii, deci se inactivează rapid în câteva ore. Dacă temperatura este mai scăzută și umiditatea mai ridicată, atunci supraviețuirea lor este mai lungă și plecând de la această premisă s-a ajuns la concluzia că dacă se îngreunează transmiterea datorită condițiilor meteo, căldură sau chiar căldură excesivă, probabil că va scădea și infecțiozitatea virusului, fără să fie eliminat. E un soi de sezonalitate la care ne gândim că putem face o paralelă cu gripa, dar dovezi documentate despre aceste virus, care să certifice în acest moment că în cursul sezonului cald vom avea o dispariție sau o reducere semnificativă a infecției, nu există. Rămâne că timpul să ne demonstreze dacă este sau nu adevărat.”, a concretizat medicul specialist.