Dinții strâmbi la copii sunt o problemă destul de des întâlnită și, contrar opiniei conform căreia aceștia se pot îndrepta doar după ce erup toți cei definitivi, se pot lua măsuri mult mai devreme. Anca Oltean, medic primar ortodont, spune că procedura se numește ortodonție interceptivă și presupune ghidarea creșterii corecte a dinților, ca să nu mai fie nevoie ulterior de îndreptare.
Ce presupune ortodonția interceptivă:
„Ar fi indicat un consult la medicul ortodont, pentru o evaluare. Contrar opiniei eronate conform căreia dinții pot fi îndreptați doar după ce erup toți cei definitivi, tratamentele ortodontice cu cele mai puține costuri se pot efectua de la vârste mai mici ale copilului, încă din perioada de creștere a dinților”, spune Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială.
Doctorul precizează că ortodonția interceptivă se adresează intervalului de vârstă 3-7 ani și vizează îndepărtarea cauzelor care pot perturba creșterea armonioasă a aparatului dento-maxilar cu instalarea unei anomalii.
Se pot lua măsuri pentru a avea dinți drepți încă de la dentiția de lapte:
„Tratamentul ortodontic ar trebui să aibă loc în paralel cu creșterea. Este greșită credința comună conform căreia trebuie să așteptăm eruperea tuturor dinților ca să căutăm sfatul medicului ortodont. De la dentiția de lapte, un medic ortodont poate anticipa ce probleme pot apărea la copii. Un medic specialist în ortodonție și estetică dento-facială este expert în mișcarea dinților. El poate ajuta oasele copiilor să crească corect. Tot tratamentul pe care îl conduce are rolul ca dinții să crească și să rămână în poziția corectă”, spune Anca Oltean.
Iată ce explicații oferă specialistul în estetică dento-facială:
Cu cât problemele de creștere osoasă sau de lipsă de spațiu se corectează mai devreme, în așa fel încât dinții permanenți să erupă cât mai aproape de poziția lor corectă, cu atât stabilitatea dinților pe termen lung este mai bună. Corectarea timpurie a problemelor dento-alveolare este mai puțin complicată, copiii vor fi mai cooperanți și orice tratament timpuriu se va desfășura mai simplu și cu costuri de toate felurile mai puține.
Ca un exemplu de tratament ortodontic interceptiv este menținerea spațiului rezultat în urma extracției precoce (înaintea vârstei de pierdere naturală) a dinților temporari. Dacă nu se intervine cu aparate simple (asemănătoare unor mici proteze) pentru menținerea spațiului, acesta este ocupat prin deplasarea dinților alăturați, iar dinții permanenți nu mai au loc să erupă și va fi necesar un tratament mult mai complicat, mai de durată și mai costisitor.
Așadar, perioada de creștere este cel mai bun moment pentru intervenția medicului ortodont. Putem spune că este acea fereastră de oportunitate pentru intervenție, din mai multe motive:
- Corectăm obiceiuri vicioase care stau la baza unor probleme de creștere și erupție dentară;
- Este momentul când putem menține mai ușor sau putem câștiga spațiu pentru dinții permanenți, în condițiile dispariției premature a dinților de lapte;
- Îndrumăm creșterea oaselor tinere ale feței, așa încât să putem pregăti terenul pentru dinții noi care erup pe arcadă;
- Îndrumăm și corectăm dinții în erupție în poziția cea mai bună în mediul respectiv;
- Putem stimula procesele de creștere la nivelul suturilor oaselor maxilare astfel încât să obținem spațiul necesar alinierii dinților.
Pentru corectarea anomaliilor în această perioadă se folosesc aparate miofuncționale, gutiere din silicon care reeducă musculatura periorală pentru a-și relua funcționalitatea normală.