Alăptarea este un subiect care poate crea multă confuzie în rândul mămicilor. Potrivit consilierului în alăptare și diversificare, Crina Coliban, nu există alăptat dificil, ci doar lipsă de informație.
Cu puțin ajutor și adoptarea unor poziții corecte de alăptare, intervalele la sân petrecute cu copilul tău nu doar că se vor scurta, dar vor fi și mai eficiente.
Când știm că bebe s-a hrănit suficient:
Crina Coliban recomandă o atentie sporită la numărul de scutece schimbate, în primele 4-5 săptămâni de viață ale bebelușului.
Este indicat să vă notați pe o agendă de câte ori ați schimbat copilul. În unele cazuri, această măsură a reușit să salveze viața copilului.
„În primele patru săptămâni de viață un copil alăptat exclusiv ar trebui să aibă minim 3 caca și minim 3 pipi în 24 de ore. Cel puțin, în primele două săptămâni, este important să nu te joci, să ții evidența pe un carnețel.
Mare atenție imediat după ce v-ați întors de la maternitate și țineți mult copilul la sân, crezând că așa o să se hrănească.
Dacă pipi nu este incolor și are orice fel de culoare și caca nu este galben muștar, ci este verde sau verde negru, este un pericol foarte mare. Trebuie să mergeți la spital.”
Factori care pot împiedica hrănirea corectă:
„Copilul ținut la un sân care nu are suficient lapte sau pe care nu îl ține corespunzător, îl ține degeaba. Copilul nu se hrănește.
Aici mai pot interveni și alte cauze, cum ar fi sânii mamei. Mamele cu sânii mai mici trebuie să își țină copiii la sân mai des, în mod repetat, pentru că ei sug, consumă rapid ce e în sân după care sug în gol până vine laptele la loc.
O mamă cu sânii mai mari stochează mai mult lapte și atunci poate să își țină copilul la sân până simte copilul că s-a săturat.
Timp la sân nu există, există doar părinți care se uită la copilaș, aud că înghite de la sân, însă mama nu știe la început ce înseamnă asta.
Un lucru e sigur: un copil care stă mult la sân nu înseamnă că se hrănește.”
Poziții corecte de alăptare:
„Atunci când îți pui copilul la sân înainte să-i bagi sfârcul în guriță este esențial ca urechiușa lui să fie pe aceeași linie cu umărul și cu șoldul sau nasul cu buricul.
De obicei văd copii la sân care stau cu burtica în sus, mama îi întoarce căpușorul la sân și mănâncă, mănâncă și la un moment dat trage de sfârc, ca să ajungă într-o poziție firească.
Indiferent cum alăptezi, întotdeauna, nasul cu buricul pe aceeași linie”, a mai spus Crina Coliban.