Balcoanele și loggiile sunt o parte integrantă aproape a fiecărui bloc locativ. Aceste insulițe mici înafara locuințelor noastre au fost inventate pentru a putea în orice clipă să respiri cu aer curat. Acest lucru este important în special pentru persoanele, care vara rămîn în oraș, neavînd posibilitate să se odihnească în sînul naturii.
Omul care toată ziua o petrece într-un oficiu, revine acasă obosit și nu are timp sau forțe pentru a ieși seara la o plimbare, își poate amenaja la balconul său o adevărată oază pentru relaxare. Pentru aceasta nu este neapărat să investești sume fabuloase în reparație. Este suficient să faci ordine, să arunci tot ce este de prisos, să așezi mobilă frumoasă și compactă și desigur să decorezi balconul cu flori vii.
Astăzi veți afla cum poți să transformi balconul într-un colțișor pentru odihnă.
Balconul: facem ordine
Cu regret, majoritatea balcoanelor sunt transformate în depozite pentru diverse obiecte, haine, borcane cu conserve, materiale de construicție...Deaceea, primul lucru, care trebuie făcut – este divizarea balconului în zona pentru păstrare și zona pentru odihnă. Făcînd ordine, decideți – care obiecte vă sunt necsare și care nu. Nu este exclus faptul, că veți găsi obiecte despre care ați uitat demult.
Ulterior, aranjați obiectele necesare în cutii, puneți-le una peste alta și acoperiți-le cu o peliculă sau o bucată de țesătură frumoasă. Puteți cumpăra cutii din plastic. Însă la fiecare balcon, este binevenită instalarea unui dulap sau a unui comod pentru păstrarea diverselor obiecte.
Indiferent, dacă balconul este cu geamuri sau nu, este necesar sa faceți curat, să ștergeți dulapul și pereții de praf etc.
Deseori, o bătaie de cap în plus o dau păsările, după care trebuie să speli pervazul din partea exterioară a balconului.
Mobilă confortabilă pentru balcon
Ce mobilă înafară de dulap trebuie să fie la balcon? Desigur, că două fotolii confortabile, unde vă puteți odihni sau relaxa cu o carte în mîină sau să discutați cu persoana apropiată.
Cu regret, spațiul balcoanelor noastre, dealtfel, ca și a apartamentelor – lasă de dorit. Există însă o soluție. Pentru a economisi din spațiu pot fi folosite fotoliile pliante, care pot fi strînse la necesitate.
Proprietarii de balcoane sau loggii mari au posibilități mai mari la acest capitol. Ei își pot pune la balcon mobilă capitonată, șezlonguri și chiar să-și amenajeze un loc pentru dormit. Totuși, uneori, vara la balcoane este un pic mai răcoare decît în apartamente și nici nu există riscul de a te îmbolnăvi din cauza climatizorului.
Nu va fi în plus și o măsuță, care iarăși poate fi pusă, în dependență de suprafața balconului, acesta poate fi staționară sau pliantă. Dvs. puteți servi aici diminața o ceașcă de cafea sau sera un pahar cu vin.
Neapărat trebuie să luați în calcul materialul, din care este confectționată mobila, în special dacă balconul dvs. nu are geamuri. Asta pentru că umeditatea sporită poate deteriora mobila. În acest caz, puteți opta pentru mobila din plastic sau alte materiale rezistente la apă. Iar pentru ca această mobilă să fie confortabilă, trebuie doar să-i coaseți niște huse.
Regula principală: nu puneți mobilă de mărimi mari în spații mici. În primul rînd este incomod și în al doilea rînd – nu este estetic.
Înverzirea balconului
Plantele verzi vor oferi balconului dvs. un confort suplimentar și vor crea o oază verde. Ele pot servi nu doar ca decor, dar și să ascundă spațiul de razele fierbinți ale soarelui. În cazul balcoanelor cu geamuri, această funcție revine de regulă jaluzelelor, însă dacă aveți suficient spațiu, atunci puteți opta pentru o plantă înaltă.
Dacă vorbim despre balcoanele și loggiile fără geamuri, atunci înverzirea verticală vă va ajuta să soluționați problema pătrunderii razelor solare. Dacă nu știți care plante se potrivesc pentru o înverzire verticală, alegeți plantele anuale - mazărea dulce, nasturtium, trandafrul care se agață și cele multianuale precum - volbura, clematis, perfoliate, iedera sau viță-de-vie sălbatică.
Înverszirea verticală se potrivește pentru balcoanele cu vedere spre sud, est sau vest, iar pentru cele cu vedere spre nord, nord-est și nord-vest cel mai bine se potrivesc plantele orizontale, nu prea înalte și rare la frunză. Puteți opta pentru mușcată, gălbenele sau petunii si preferabil ca acestea să înflorească pe rînd.
Dacă sunteți o persoană practică, atunci puteți crește la balcon legume sau verdeață.
După ce am făcut ordine, am așezat mobila, am plantat flori, nu vă rămîne decît să decorați balconul cu mici accesorii și elemente drăgute, care vor crea o atmosferă și mai confortabilă pentru dvs. și persoanele dragi.