Bebelușul nu mai ia în greutate. Probabil că asta spune la un moment dat orice părinte. De ce și cum se poate remedia o astfel de situație, vezi mai jos.
Poate cea mai bună idee este să ții un tabel al greutății copilului actualizat la zi.
Amintește-ți că bebelușul trebuie să ia în greutate în mod constant, cu excepția primelor zile după naștere când ar putea să piardă din greutatea cu care s-a născut, greutate pe care o va recupera rapid. Însă nu va fi mereu același urcuș lin al greutății.
„Creșterea în greutate a bebelușului va cunoaște un urcuș mai rapid sau mai lent, sau chiar ar putea să se oprească la un moment dat, cum ar fi situația unei boli”, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.
Însă, per total, ar trebui să constați o creștere în greutate. Dar pentru toate întrebările și preocupările tale, cere sfatul medicului care urmărește copilul, ce poate fi pediatru sau medic de familie.
Ce face doctorul când bebelușul nu mai ia în greutate?
Medicul va supune copilul unui consult fizic și îți va pune o serie de întrebări pentru a-și da seama care este problema, dar și cauza.
De reținut este faptul că dacă bebelușul își continuă linia de dezvoltare, relaționează bine cu tine și pare sănătos și fericit, atunci mai mult ca sigur este bine.
Dacă medicul constată că bebelușul nu crește într-un ritm sănătos, probabil îl va diagnostica cu insuficiență de creștere. Iar acest diagnostic poate fi pus oricărui copil, deși mai predispuși sunt copiii prematuri.
Însă dacă copilul suferă de insuficiență de creștere, trebuie descoperit motivul. Nutriția potrivită, mai ales în primii trei ani de viață ai copilului, este crucială pentru dezvoltarea fizică și mentală a copilului.
Medicul ar putea să mai ceară o serie de teste de sânge, de urină sau altele ce măsoară aportul de calorii pe o perioadă de timp. Poate fi o perioadă frustrantă, însă trebuie să o înțelegi ca atare și să respecți sfaturile medicului.
De ce bebelușul nu mai ia în greutate?
Există multe potențiale cauze, însă, principalele ar putea fi legate de faptul că bebelușul nu mănâncă suficient sau nu mănâncă bine sau că nu absoarbe nutrienții.
Probleme legate de alimentație:
- Bebelușul obosește sau adoarme înainte de a se sătura.
- Bebelușul are un reflex de supt slab, lucru ce-l face să nu sugă suficient lapte din biberon sau de la sân.
- O problemă la buză sau la cerul gurii poate interfera cu alăptatul. Pentru aceste situații există tetine speciale.
- Copilul poate avea o malformație la limbă ce îl împiedică să se hrănească corespunzător.
- Se poate ca sânii tăi să nu producă suficient lapte pentru a susține nevoile copilului.
- Unii copii care sunt hrăniți pe baza unui orar strict, nu la cerere, pot să primească mai puțin decât au nevoie.
Alte cauze comune:
- Dacă copilul a fost bolnav, organismul său ar putea necesita mai multe calorii și nutrienți.
- Ar putea avea probleme gastro intestinale cronice precum reflux gastro esofagian, diarere, boală celiacă sau intoleranță la lactoza.
- Dacă suferi de depresie post natală sau mai ai și alți copii de care trebuie să ai grijă, probabil nu ai toată atenția pentru bebeluș, iar el nu se hrănește suficient.
Cauze rare ale deficitului de creștere:
În cazuri foarte rare, insuficiența de creștere poate fi rezultatul unei probleme la plămâni precum fibroza chistică, a unei probleme a sistemului nervos precum paralizie cerebrală, o problemă cromozomială ca Sindromul Down, o boală de inimă, anemie, o tulburare metabolică sau endocrină precum o deficiență hormonală. Dacă oricare dintre acestea este cauza, trebuie depistată cât mai devreme.
Odată ce cauza a fost depistată, medicul îți poate oferi un plan de tratament astfel încât să reușești să-i crești copilului aportul caloric.