Bebeluşului tău îi poate ieşi primul dințişor fără niciun fel de problemă, dar poate fi un proces destul de lung şi, fără îndoială, dureros, în care va avea nevoie de foarte multe îmbrățişări.
În cazul în care cel mic se confruntă cu dințişorii, îți vei da seama după următoarele aspecte:
- Gingii roşii, umflate;
- Obraji roşii, îmbujorați;
- Salivă din ambundență:
- Îşi duce excesiv de des mâna în guriță, pe gingii sau vă mușcă;
- Îşi freacă urechea corespunzătoare părții pe care iese primul dințişor;
- Nu doarme noaptea;
- Nu mănâncă suficient.
Pe lângă toate acestea, poate avea şi febră sau diaree chiar înainte de fenomenul în sine. Nu ar trebui ca pe unele dintre aceste simptome să le pui pe seama dinților, iar dacă eşti îngrijorată, mergi la medicul specialist, deoarece acesta îți va da răspunsurile de care ai nevoie.
În cele ce urmează, vom vorbi despre zece soluții pentru durerile de dinți la bebeluşi, dar și despre cum le putem uşura întreaga perioadă:
1. Freacă gingiile bebeluşului: foloseşte degetul tău foarte curat sau o ustensilă specială. Această presiune poate uşura şi-l poate elibera pe micuț de disconfort pentru o perioadă.
2. Păstrează-i-le reci: o linguriță mai rece sau un inel pentru aceste momente se ține cinci-zece minute în frigider. Această metodă poate îmbunătăți starea gingiilor. Totuşi, îți recomandăm să nu îi dai inelul sau altele de-a dreptul înghețate, deoarece contactul extrem poate fi dezastruos pentru gingii şi dinți.
3. Încearcă alimentele tari: dacă bebeluşul mănâncă deja mâncăruri solide, îi poți oferi ceva pe măsură pentru o gustare rapidă, cum este un castravete curățat sau chiar un morcov. Ai mare grijă însă, deoarece cu orice bucățică ce se rupe se poate îneca.
4. Păstrează bărbia uscată: saliva excesivă este o parte a acestui proces. Pentru a preveni iritațiile de piele, păstrează mereu la îndemână o cârpă uscată, pentru a-l şterge pe micuț. De asemenea, poți aplica din când în când şi o cremă bazată pe apă sau o loțiune uşoară.
5. Încearcă alte remedii: dacă bebeluşul este extrem de iritat, i se poate da Tylenol sau ibuprofen. Evită pe cât posibil medicamentele care conțin benzocaină, deoarece s-a demonstrat că aceasta reduce cantitatea de oxigen din sânge.
6. Un colier din chihlimbar: am trecut la remediile naturiste, iar acesta este unul dintre cele mai importante. Dacă bebeluşul are în prejmă chihlimbar, organismul îi produce acid succinic, ce are proprietăți antiinflamatorii şi, mai ales, terapeutice.
7. Masaje faciale: dacă celui mic îi plac jocurile, masează-i fața, fălcile şi termină cu zona gingiilor în mişcări circulare. Câteodată rezistă, dar uneori îi vei atinge fix zona unde doare. Vei observa la scurt timp că acesta îşi va „administra” singur masajele.
8. Jucării: încearcă să achiziționezi o gama cât mai variată de jucării. Poți cere şi părerile celor din jur, deoarece nu doar inelele funcționează. Ai grijă la arome, deoarece cel mic poate fi alergic.
9. Uleiuri esenţiale: uleiul de lavandă este deosebit de bun pentru calmarea și relaxarea zonelor respective. Alternează uleiul esențial folosind o linguriță de ulei de cocos.
10. Gel pentru durerile de dinți: acest gel ar trebui să se afle printre primele opțiuni când vă confruntați cu această problemă. Se aplică direct pe gingiile inflamate şi dureroase. Este natural.