Descriere săptămâna 38
Burtica ta s-a deplasat un pic mai jos, datorită faptului că bebelușul are în plan să evadeze în lumea mare. Tu nu mai ai nici răbdare, nici putere să aștepți și ți-ai dori să înceapă travaliul în orice clipă. Relaxează-te și fă ceea ce nu vei putea după naștere: mergi cu partenerul la cinema, la o cină în doi sau leneviți în fața televizorului.
Cum se dezvoltă bebelușul?
Fătul e mare, poate să strângă cu putere și te vei convinge de asta după naștere. Organele interne i s-au maturizat și sunt gata pentru viața extrauterină.
Creierul și sistemul nervos al bebelușului lucrează din ce în ce mai bine. În această lună, creierul copilului s-a pregătit pentru îndeplinirea unor funcții complicate ca respirația, digestia, menținerea activității inimii și mâncatul.
Bebele are deja reflexe care îl vor ajuta să apuce strâns lucrurile, să ridice și să întoarcă capul, să clipească, să găsească sânul și, mai târziu, să pășească.
Ce se întâmplă în corpul femeii?
Corpul tău nu suferă modificări, însă la nivel emoțional, ai putea avea stări de neliniște și anxietate. Nu mai ai răbdare să aștepți întâlnirea cu bebelușul, mai ales dacă ești la prima experiență.
Placenta a crescut la 170-180 cm în diametru și cântărește 500-1000 g. Probabil că începi să simți o creștere a presiunii în partea inferioară a abdomenului.
Dacă observi că scurgerile vaginale au căpătat o nuanță roz sau maronie, anunță imediat medicul. S-ar putea ca întâlnirea cu bebelușul să fie foarte aproape.
Dacă ai durere de cap persistentă sau modificări de vedere, dureri abdominale intense, senzație de presiune, greață și vomă, contactează-ți medicul. Acestea sunt simptomele preeclampsiei, o afecțiune gravă.
În cazul în care ai mâinile și fața umflate, însoțite de senzații dureroase, ar trebui să consulți medicul. În unele cazuri, acesta e primul semn al hipertensiunii induse de sarcină, cunoscută şi ca toxemie, disgravidie tardivă sau preeclampsie. Această afecţiune poate priva placenta de aportul de sânge de care are nevoie şi automat copilul tău va primi o cantitate de nutrienţi şi oxigen mai mică decât cea necesară, ceea ce îi pune viața în pericol.
Sfaturi utile:
- Aranjează ultimele lucruri în geanta pentru maternitate, dacă nu ai făcut-o până acum.
- Amenajează camera bebelușului, dacă n-ai făcut-o până acum.
- Stabilește rolurile membrilor familiei după nașterea copilului. Nu este nevoie de măsuri rigide, dar să știți cine și cu ce vă va putea ajuta în viitor.
- Citește cât mai multe informații despre îngrijirea bebelușului, îți vor prinde bine după naștere.