Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 39

Deja simți că o iei razna când cei din jur te întreabă când vei naște, de parcă tu ai cunoaște planurile bebelușului. În a 39-a săptămână, sarcina e la termen, iar fătul ar putea veni pe lume în orice clipă. Pe zi ce trece, emoțiile tale sunt din ce în ce mai puternice!

Cum se dezvoltă bebelușul?

Toate organele fătului sunt complet dezvoltate, iar acesta continuă să acumuleze grăsime care să-l protejeze în viața extrauterină și să-l ajute să-și regleze temperatura. Capul continuă să fie cea mai voluminoasă parte a corpului, tocmai de aceea este de dorit ca bebelușii să se nască cu capul întâi.

În această săptămână, cantitatea de lichid amniotic a ajuns la 500 ml, de la 800 cât era în jurul săptămânii 32. Placenta continuă să furnizeze anticorpi bebelușului, astfel întărindu-i sistemul imunitar.

Perișorul care protejează fătul, numit și lanugo, dispare aproape în totalitate. Totuși, în unele cazuri s-ar putea ca bebelușul să se nască cu câteva firicele de păr pe umeri, spate sau pe față. Nu ar trebui însă să-ți faci griji, pentru că părul inestetic va cădea la scurt timp după naștere.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

În corpul tău nu au loc mari schimbări, doar dacă nu ți se începe travaliul. Fii atentă la fiecare semn: ruperea apei, contracții, eliminarea dopului gelatinos.

Pe lângă controlul de rutină, în care medicul îți va măsura abdomenul și va verifica poziția fătului, e posibil să ți se facă și un examen intern ca să se verifice starea cervixului. Însă, nici cu ajutorul acestei informații, medicul nu-ți va putea spune când va veni bebelușul pe lume.

Aceasta săptămâna este destul de inconfortabilă pentru că bebelușul este greu, gata format, iar burta ta este din ce în ce mai mare. Contracțiile lui Braxton Hicks sunt în punctul de creștere raportate la putere, frecvența și intensitate. Dar asta este un lucru bun, înseamnă că organismul tău se pregătește pentru marele eveniment.

Greutatea ta rămâne stabilă sau, din contra, ar putea scădea.

Sfaturi utile: 

  • Continuă să urmărești mișcările fătului și anunță imediat medicul dacă observi că se răresc.
  • Odihnește-te, pregătește-te pentru venirea pe lume a micuțului și fă-ți planuri pentru viitor.
  • Nu uita de tătic și implică-l în toate activitățile legate de bebe.
  • Dacă încă nu ți-ai cumpărat toate lucrurile necesare, mai ai timp să o faci până la naștere. Cumpără-ți neapărat măcar un sutien pentru alăptare, tampoane speciale pe care să le pui în sutien ca să absoarbă excesul de lapte și o lanolină pentru sâni sensibili.
  • Pentru starea ta de liniște, vorbește cu medicul despre orice subiect te interesează și nu asculta gura târgului.
  • Dacă ești la a doua sarcină, planifică o petrecere cu tort și decorațiuni la revenirea acasă, astfel copilul mai mare va vedea avantajul apariției unui nou-născut în casă și va simți că-i acorzi și lui atenție.
...