Modificările de culoare, de volum sau de miros pot ridica semne de întrebare asupra sănătății unui copil. Iată câteva mesaje importante despre testul de urină de la medicii pediatri!
1. Un copil cu febră mare, dacă nu are nicio altă explicație rezonabilă (boală cu tuse, strănut, diaree, vărsături) ar putea avea infecție urinară. Aici ne poate ajuta un test urinar simplu, cu așa-numitul dipstick.
2. Un copil mic și sănătos udă scutecul frecvent. Dacă un copil urinează puțin ar putea fi deshidratat sau ar putea avea o boală renală. Ce înseamnă puțin la copil? Sub 1 ml/kg/oră. Adică un bebeluș de 1 an ce are 9 kg ar trebui să urineze cel puțin 45 ml în 5 ore. Dacă e uscat pampersul ce a fost pus în urmă cu multe ore trebuie consultat urgent copilul, mai ales dacă pare bolnav.
3. Urina de copil mic este diluată. Aproape ca apa. Dacă e închisă la culoare și pătează scutecul sau dacă miroase anormal, trebuie să mergeți la doctor.
Ce este examenul de urină:
Examenul de urină este un test de diagnostic și ajută la identificarea substanțelor și a materialului celular din urină, asociate cu diferite tulburări metabolice și renale. Analiza dă indicii despre prezența infecțiilor urinare, sângerărilor la nivelul sistemului urinar, a calculilor urinari sau a anumitor boli ale sângelui, cum ar fi diabetul sau hepatita.
Când se recomandă examenul de urină:
Atunci când un copil prezintă:
- Dureri abdominale;
- Dureri de spate;
- Dureri la urinare sau urinări frecvente;
- Sânge în urină.