Orice părinte se sperie doar la gândul că prichindelul său s-ar putea pierde în parc, la mall sau prin alte locuri aglomerate. Nedorind să conceapă o asemenea idee, nu-i de mirare că mulți nu au un plan de criză, pentru astfel de momente.
Când ieși cu micuțul tău, ideal ar fi să nu vă depărtați prea mult unul de celalalt, astfel încât să vă vedeți mereu. Chiar și în parc, când piciul tău se joacă fără tine, cu alți copii, indicat ar fi să nu stai prea mult cu ochii în telefon.
Totuși, nu poți să prevezi chiar orice situație și este bine să te pregătești dinainte de un caz în care copilul se pierde. Înainte de a ieși cu micuțul tău, asigură-te că are într-un buzunar un bilet pe care e scris numele tău și numărul de telefon. De asemenea, explică-i copilului tău ce să facă cu acel bilet: în momentul în care nu te mai vede, să meargă la un alt părinte și să îi dea biletul.
”Vorbește cu copilul tău de acasă și foarte important, nu folosi expresii grele „să te rătăcești, să te pierzi, să te răpească sau să te fure” – ci exprimă-te corect: ”Dragul meu, dacă se întâmplă să ne rătăcim, să nu mai avem contact vizual, te rog, în acel moment să te duci la o mamă care are alături un copil și îi dai acest bilețel să mă sune”.
Noi de multe ori nu pregătim copiii în acest fel și când se întâmplă să-l pierdem și apoi să-l găsim, îl acuzăm: ”Ți-am spus să stai lângă mine, da unde te-ai dus?” – copilul nu are acest simț, nu înțelege.Dacă vă pomeniți în astfel de cazuri, este foarte important să nu acuzați copiii. Nu le transmiteți senzația de pericol, pentru că nu faceți decât să-i împovărați cu fricile voastre. Atunci când afli că a dispărut, ia-ți o gură de oxigen înainte de toate. Fără asta creierul n-ar putea genera anumite idei.”, este sugestia psihologului Mirela Horumbă.