Potrivit unui studiu publicat în revista „Journal of Endocrinology” prea multă cofeină în sarcină dăunează.
Cercetătorii au arătat că un consum de 2-3 căni de cafea pe zi poate crește nivelul hormonilor de stres, de asemenea alterează creșterea și dezvoltarea bebelușului, observându-se o greutate mai mică la naștere.
Una dintre cele mai noi descoperiri este următoarea: consumul de cofeină intervine în creșterea și dezvoltarea ficatului sau poate crește riscul bolilor hepatice la vârsta adultă.
Studiile anterioare au arătat că 300 mg de cofeină pe zi (aproximativ 2-3 căni de cafea) pot duce la o greutate mică a bebelușului la naștere.
Ultimele cercetări efectuate pe animale au arătat că un consum ridicat de cofeină în perioada de sarcină poate avea efecte negative pe termen lung asupra dezvoltării ficatului, precum și o susceptibilitate crescută la boli hepatice („ficat gras non-alcoolic”), afecțiuni care sunt asociate, în mod normal, cu obezitatea sau diabetul.
Studiul respectiv a fost făcut doar pe șoareci, în laborator, în cadrul Universității Wuhan din China și încă nu s-a confirmat care ar fi efectul pe termen lung în cazul femeilor însărcinate, scrie sciencedaily.com.
Cu toate acestea, Yinxian Wen, profesorul și coautorul studiului a declarat:
„Cercetarile noastre sugerează că, consumul de cofeină în timpul sarcinii nu este bun pentru bebeluși și, deși aceste concluzii trebuie totuși confirmate și în cazul oamenilor, le-aș recomanda femeilor să evite cofeina în timpul sarcinii.”