mamaplus

Reguli esențiale pentru menținerea umidității și a temperaturii constante în camera bebelușului

-
//
29.10.2019

Temperatura și umiditatea din camera copilului sunt principalii factori care contribuie la crearea unei ambianțe confortabile și, mai ales, sănătoase pentru cel mic. Din păcate, umiditatea este de multe ori neglijată, discutându-se mai mult despre temperatura aerului.

Este esențial să știm că un nivel de umiditate crescut favorizează apariția mucegaiurilor responsabile de astm și alergii (mai ales în perioadele reci, când ventilarea aerului este redusă), în timp ce un nivel scăzut de umiditate usucă pielea și mucoasele respiratorii, ce acționează ca o barieră în calea bacteriilor inhalate. Așadar, dacă bebelușii inspiră aer prea uscat, acesta le va irita nasul și faringele.

Pentru a fi sănătos și confortabil, nivelul de umiditate din camera copilului trebuie să se situeze între 50-55%. Hygrometrul este aparatul ce ajută la determinarea procentului de umiditate din aer și este extrem de util în orice casă.

În timpul iernii, încălzirea locuinței usucă aerul și face ca nivelul de umiditate să devină prea mic, uneori de numai 10% (mai mic decât în deșertul Sahara, unde nivelul mediu de umiditate este de 25%). De aceea, este recomandat să se folosească un umidificator, ce asigură o umidificare precisă, ce protejează mucoasa nazală și căile respiratorii.

În ceea ce privește temperatura în camera celui mic, se recomandă ca în primele zile de viață să se mențină o temperatură de 23-24 grade Celsius. Ulterior, ea trebuie scăzută treptat, ajungând la 20 de grade Celsius după 5-6 săptămâni.