Cît de mult, autorul n-a încurajat părinţii în tratarea bolilor copilăreşti să fie calmi și filosofici şi să n-o ia ca pe o tragedie, ci ca pe nişte necazuri minore, acest lucru le reuşeşte doar unora. În cele din urmă, situația nici pe departe nu este o raritate, atunci când mama nu poate spune cît de multe ori pe an copilul ei este bolnav de unele boli respiratorii acute - acestea pur și simplu nu se termină. Unii muci trec în alţii, nasul înfundat, urechea bolnavă, gâtul înroșit şi faţa palidă, tusa umedă şi vocea scăzută şi iarăşi crește temperatura...
Cine e de vină?
În trecut se spunea: " Ce să fac, așa s-a născut bolnăvicios " și adăugau: "Aşteaptă, o să crească".
Acum însă, spun: "Are o imunitate slabă" și, de regulă, mai adaugă: " Avem nevoie de tratament".
Să încercăm să înțelegem mai bine ce trebuie de făcut - să tolerăm sau să tratăm?
Părinții trebuie să știe că dereglările de imunitate înnăscute - așa-numitele imunodeficiență primară - o raritate. Ele nu apar doar ca viroze simple, ci foarte grele, cu complicaţii bacteriene periculoase, care sunt dificil de tratat. Imunodeficienţa congenitală - o stare foarte periculoasă și nu are nici o legătură cu faptul că de două luni curge nasul.
Astfel, frecventele boli ale aparatului respirator - în cele mai multe cazuri, sunt rezultatul imunodeficienţei secundare - de exemplu, copilul s-a născut normal, dar anumiţi factori externi influenţează imunitatea lui sau n-o dezvoltă, sau ceva o deprimă .
Concluzia principală:
În cazul în care copilul care s-a născut normal, nu poate scăpa de boli, înseamnă că are un conflict cu mediul. Și există două moduri de a ajuta: încercați să utilizați medicamente pentru a reconcilia copilul cu mediul său sau să încercaţi să schimbaţi mediul pentru a i se potrivi copilului.
Formarea și funcționarea sistemului imunitar, este cauzată în principal de influențele externe. Tot ce e bine cunoscut de toată lumea, tot ceea ce noi înțelegem prin " stil de viață": produse alimentare, băuturi, aer, îmbrăcăminte, exerciţii fizice, odihnă, tratamentul bolilor.
Părinții copilului, care are frecvente probleme respiraţia, trebuie să înțeleagă mai întâi că vina nu este a copilului ci adulților din jur, care nu pot înțelege răspunsurile la întrebări cu privire la bine și rău. Este foarte dificil să recunoaştem că noi facem ceva greşit – nu-i alimentăm corespunzător, nu-i îmbrăcăm, nu-i odihnim corespunzător, nu-i ajutăm în caz de boli.
Și cel mai trist lucru este că acestor părinți și acestor copii, nimeni nu le poate ajuta.
Judecaţi singuri. Copilul este deseori bolnăvicios. Unde ar trebui să meargă mama după sfaturi?
Să începem cu bunica. Și ce auzim: el mănîncă rău, ce fel de mamă eşti, nu poţi hrăni un copil, cine îmbracă aşa copilul - gâtul e complet gol; se dezveleşte pe timp de noapte, deaceea ei trebuie să doarmă în șosete calde etc. Cu cântece și dansuri îl hrănim. Cu un fular călduros, înfăşurăm fîtul. Puneţi șosetele. Frecvență bolilor respiratorii în urma acestora nu se diminuează, dar bunicăi îi va fi mai ușor.
Cerem ajutorul prietenilor, cunoştinţelor, colegilor. Sfatul principal (înțelept și în condiții de siguranță) - răbdarea. Dar asigurați-vă că veţi auzi povestea unei femei în care " copilul său este bolnav tot timpul, dar ea nu regretă banii și-i cumpără un complex special și foarte activ de vitamine biologice cu adaos de coarne zdrobite de capră din munţii Tibet, după care ca cu mîna au dispărut toate problemele respiratorii, polipii s-au reabsorbit, iar celebrul profesor a spus că el este șocat și a cumpărat şi el un complex pentru nepotul său". De altfel, mai este o cutie de astfel de vitamine la Claudia Petrovna, dar trebuie să ne grăbim - sezonul vânătorii de capre este pe sfîrşite, iar noile medicamente vor sosi doar peste un un an.
S-au grabit. Au cumpărat. Au început să salveze copilul. Ah, a devenit mai ușor! Noi, părinții, suntem corecţi – facem totul pentru copil. Bolile continuă? Ei bine, aşa este copilul nostru.
Dar poate totuşi ne adresăm în continuare la un doctor serios?
- Doctore, ne îmbolnăvim de peste 10 ori pe an. Noi am mâncat în acest an 3 kg de vitamine, 2 kg de medicamente de tuse și 1 kg de antibiotice. Ajutor! Pediatru nostru neserios - Anna Nikolaevna, spunea că copilul necesită călire, dar ce fel de călire poate fi " fără imunitate"! Cu siguranță a început o boală teribilă ...
- Ei bine, haideţi să examinăm. Să depistăm viruşii, bacteriile, viermii, să determinăm starea imunităţii.
Am examinat. Am găsit herpes, citomegalovirus, Giardia, iar intestin stafilococ. Testul de sânge cu un nume inteligent " imunogramă ", a aratat mai multe abateri.
Acum totul este clar! Nu e vina noastra! Noi, părinții suntem buni, atenţi, grijulii. Ura! Totul e normal! Sărmana Lenuţă, cîte au venit peste ea - și viruși, şi stafilococ- e o oroare! Ei bine, nu-i nimic! Mi-a povestit cineva despre medicamentele speciale, care ne scapă de această problemă ...
Și încă ceva, putem demonstra aceste analize ale bunicăi, ea, probabil nici nu a auzit de un asemenea cuvânt - "citomegalovirus"! Dar cel puțin va înceta să mai critice ...
Desigur vom arăta analizele Anei Nikolaevna. Să își dea seama de erorile ei, ce bine e că nu am ascultat-o și nu am făcut o astfel de imunogramă teribilă.
Cel mai trist lucru este că Anna Nikolaevna nu vrea să recunoască greşeala! Susține că stafilococii – locuitori, destul de normali, ai intestinului la majoritatea oamenilor. Spune că este imposibil de a trăi în oraș și de a nu avea anticorpi la Giardia, herpes și citomegalovirus. Insistă asupra faptului că toate acestea sunt prostii și refuză să fie tratate! Iarăşi și iarăşi, încearcă să ne convingă că în toate nu este de vină - herpesul negativ stafilococ, iar noi - părinții!
Autorul este conștient de faptul că vă puteți supăra și chiar închide această carte. Dar Ana Nikolaevna este absolut corectă la cel mai înalt grad posibil - de vină sunt într-adevăr părinții! Nu din răutate, nu din gînduri rele. Necunoștința, neînțelegerea, lenea, credulitatea - iată unde este vina.
În cazul în care un copil este frecvent bolnav, nu trataţi copilul cu pastile. Eliminaţi conflictul din mediul înconjurător. Schimba stilul de viaţă. Nu căutaţi vinovatul. Dumneavoastră și copilul dumneavoastră aveţi șansa de a sparge cercul vicios al mucilor de care nu puteţi scăpa.
Încă o dată repet: pastile magice " pentru o imunitate slabă " nu există. Dar există un algoritm eficient pentru acțiuni reale. Noi nu vă vom spune totul în detaliu - răspunsul la întrebarea despre modul în care aceasta ar trebui să fie, deja îl găsiţi în mai multe pagini, atît în această carte, precum și în alte cărți ale autorului.
Cu toate acestea, cele mai importante probleme le enumera și accentuiază acum. De fapt, acest lucru va fi răspunsul la întrebările cu privire la ceea ce este bun și ce este rău. Atenţionez - aceasta nu este o explicație și deci are un răspuns deja gata: explicaţii au fost atât de multe încât, dacă acestea nu v-au ajutat, atunci nu-i nimic de făcut, deși Lenei îi este foarte rău...
AER
Curat, rece și umed. Evitaţi tot ce miroase - lacuri, vopsele, deodorante, detergenți.
LOCUINŢA
În măsura posibilităţilor, aranjaţi camera personală acopiilor. În această odaie, nu trebuie să existe nici de stocare de praf, toate trebuie să fie supuse unei curățări umede (apa simplă fără clor). Regulator la calorifer. Umidificator. Aspirator cu filtru de apă. Jucăriile în lădiţă. Cărțile după un perete de sticlă. Adunarea lucrurilor împrăştiate+ curățarea de praf – toate sunt acțiuni standard, înainte de culcare. Pe peretele din cameră - un termometru și higrometru. Noaptea, ele ar trebuie să arate o temperatură de 18 °C și o umiditate de 50-70 % . Aerisire regulată, obligatorie și intensă - dimineața, după somn.
SOMNUL
Într-o cameră rece, umedă. Opţional - în pijamă caldă sub o patură călduroasă. lenjeria albă , se spală cu ajutorul unui detergent pentru copii și se clăteşte bine.
ALIMENTAŢIA
Niciodată, în nici un caz, să nu impuneţi copilul să mănânce. Ideal este să-l hrăniţi nu atunci când el nu este de acord, ci atunci când el cere. Încetaţi alimentarea între mese. Nu abuzaţi cu produse marine. Nu întroduceţi varietăţi de alimente. Dulciurile naturale (mierea, stafidele, caisele uscate, etc) ar trebui să preferate, dar nu cele artificiale (bazate pe zaharoză ). Urmăriţi ca în gură să nu fie reziduuri alimentare, mai ales dulciuri.
BĂUTURILE
La dorinţă, copilul trebuie să aibă întotdeauna posibilitatea de a-şi potoli setea. Atrag atenția: nu folosiţi băuturile dulci gazoase anume pentru a potoli setea! Băutura optimă: apa necarbogazoasă, băuturile din fructe, ceaiurile de fructe etc. Băuturile trebuie să aibă temperatura camerei. Dacă în trecut o încălzeaţi- atunci reduceţi treptat intensitatea de căldură.
ÎMBRĂCĂMINTEA
Minimul necesar. Amintiți-vă că transpirația provoaca boala mai frecvent decât hipotermia. Pe copilul nu ar trebui să fie articole de îmbrăcăminte mai mult decât au părinții săi. Reducerea numărul lor - treptat.
JUCĂRIILE
Atrageţi atenție la calitate, mai ales în cazul în care copilul le ia în gură. Orice indiciu că jucăria miroase sau e murdară – refuzaţi cumpărătura. Orice jucarii moi – mijloace de acumulare a prafului, alergeni și microorganisme. Preferaţi jucarii lavabile. Jucariile lavabile pot fi spălate.
PLIMBĂRILE
Zilnice şi active. Chiar dacă părintele zice " sunt obosit - nu pot - nu vreau", mai ales înainte de somnul de noapte.
ÎNTĂRIREA ORGANISMULUI
SPORTUL
Ideal ar fi ca sportul să fie practicat în aer liber. Orice tip de sport, care presupune să se practice în mod intens şi activ împreună cu alţi copiii şi în spaţii închise, nu se recomandă. Înotul în piscinele publice este de multe ori imposibil pentru un copil bolnăvicios.
ACTIVITĂŢI SUPLIMENTARE
Este bună statornicia permanentă doar atunci cînd starea de sănătate nu permite să se iasă din casă. Pentru început este necesar să se trateze pînă la sfîrşit boala şi doar apoi să se înceapă frecventarea corsurilor, cursurilor de limbi străine, studiourilor de artă, etc.
VACANŢA DE VARĂ
Copilul are nevoie de o pauză de la multitudinea de contacte la care este supus mereu, de la aerul de oraş, de la apa cu clor şi alte chimicate de uz casnic. De cele mai multe ori ,,odihna la mare” pentru copiii bolnăvicioşi este irelevantă, deoarece majoritatea factorilor nocivi se păstrează şi li se mai alătură alimentele din localurile publice, care, după cum se cunoaşte, au o calitate mult mai proastă ca cele din propria bucătărie.
Vacanţa perfectă pentru un copil bolnăvicios de multe ori arată ca (este important fiecare cuvânt): vara în sat; bazin gonflabil cu apă și lângă un morman de nisip; vestimentaţie - chiloţi, desculți; limitări cu privire la utilizarea săpunului; daţi-i să mănânce doar când strigă: "Mamă, te voi mânca!". Copilul gol şi murdar, care sare din apa în nisip, cerșind de mâncare, respiră aer curat şi este limitat de la contactul cu mai multe persoane pentru 3-4 săptămâni, astfel îşi reface sistemul imunitar afectat de viața urbană.
PREVENIREA INFECŢIILOR RESPIRATORII ACUTE
Foarte puțin probabil ca un copil bolnăvicios să se supună permanent temperaturilor scăzute, sau să mănînce cu kilogramele înghețată. Astfel, boala frecventă - nu e răceală, ci e SARS. Dacă Petru într-un sfârşit vineri este sănătos, iar duminică are din nou nasul înfundat, înseamnă că în intervalul dintre vineri-duminică, Petru a contactat un nou virus. Și acest lucru este în mod clar permis de familia sa, mai ales bunicul, care a profitat de recuperarea neașteptată, pentru a-şi duce de urgență nepotul pe la circ.
Sarcina principală a părinților - să pună în aplicare pe deplin recomandările formulate în detaliu în capitolul 12.2 - ". Prevenirea SARS". Evitarea contactului inutil cu anumite persoane, spălarea pe mâini, imuniuarea locală, vaccinarea tuturor membrilor familiei contra gripei.
În cazul în care un copil este frecvent supus SARS, înseamnă că adesea se infectează.
Copilul nu poartă nici o vină. Acesta este modul de comportament a familiei sale. Prin urmare, este necesar să se schimbe modelul, și nu de a trata copilul.
TRATAMENTUL SARS
Tratarea SRAS - acest lucru nu înseamnă a administra medicamente . Acest lucru înseamnă să se creeze condițiile necesare pentru ca organismul copilului cât mai repede posibil și cu pierderi minime de sănătate să facă față virusului. Tratarea SRAS - înseamnă a asigura condiții optime de temperatură și umiditate, a îmbrăca haine călduroase, nu se recomandă să se facă plimbări pedestre active. Picăturile sărate pentru nas și paracetamolul pentru febră – este o listă suficientă de medicamente. Orice tratament activ previne formarea imunităţii. În cazul în care un copil este deseori bolnav, înseamnă că orice medicament trebuie utilizat numai atunci când în mod clar , fără el nu se poate reface. Acest lucru este valabil mai ales la tratarea cu antibiotice, care, în cele mai multe cazuri se realizează fără nici o justificare reală - de la frică, teama de responsabilitate, îndoiala faţă de diagnostic.
ACŢIUNI DUPĂ ÎNSĂNĂTOŞIRE
Este important să reţineţi că îmbunătățirea și normalizarea temperaturii corpului nu indică faptul că sistemul imunitar și-a revenit. Dar, de foarte multe ori copilul merge la grădiniță chiar a doua zi după îmbunătățirea situaţiei. Însă, chiar mai devreme, înainte de grădiniţă, el a fost la clinica, unde a fost examinat de doctorul care a spus că copilul este sănătos.
În rând la medic, a doua zi la şcoală sau gradiniţă, copilul, aproape sigur, va contacta un nou virus. Copilul este încă cu imunitatea slăbită după boală! Boala nouă începe în corpul slăbit. Acesta va fi mai grea decât cea precedentă, complicaţiile sunt mult mai mari, necesită tratament.
Dar şi această boală se va încheia. Veţi merge la clinică, apoi la grădiniță ... și apoi veţi povesti despre copilul bolnăvicios, care "aşa s-a născut"!
Se simte mai bine - aceasta înseamnă că ar trebui să înceapă un trai normal. Viață normală - nu este plecarea la circ, nu la școală şi cu siguranță nici la clinică pentru copii. Viață normală – sărituri în aer liber, " chemarea " poftei de mîncare, somnulului sănătos, recuperarea mucoaselor.
Cu un stil de viață activ la fel și limitarea pe cît posibil a contactului cu oamenii, o recuperare completă, de obicei, nu necesită mai mult de o săptămână. Acum este posibil să mergeţi şi la circ!
Noi nu trebuie să uităm că contactul uman este riscant, mai ales în încăperi. Joaca copiilor în aer liber, în general, este în condiții de siguranță (în cazul în care nu se scuipă și nu se sărută). Prin urmare, este destul de acceptabil faptul că la grădiniță se merge imediat după recuperare - mergeţi acolo, atunci când copiii merg la o plimbare. Toţi s-au plimbat, apoi copii merg la masa de prânz iar voi mergeţi acasă. Este clar că, pentru a pune în aplicare aceasta nu tuturor la reuşeşte ( mama lucrează, educatoarea nu este de acord, grădiniță e departe de casă ), dar această opțiune poate fi cel puțin încercată.
În cele din urmă, vom nota evident algoritmul "acțiuni după recuperare" se aplică la toți copiii, dar nu numai la cei care sunt adesea bolnavi. Aceasta este de fapt una dintre cele mai importante reguli, care ajută copilului normal să nu fie bolnăvicios.
Ei bine, de îndată ce am început să vorbim despre " toți copiii", observăm că întorcîndu-se după boală în colectiv, trebuie să ne gîndim nu numai la ai săi, ci și la alți copii. În cele din urmă, boala poate avea o formă ușoară atunci când temperatura corpului rămâne normală. Mucozitatea a dispărut şi peste cîteva zile v-aţi întors la grădiniţă, rămînînd cu infecţia!
Anticorpii împotriva virusului se produc nu mai devreme de a cincea zi de boală . Deci, vizita copiilor la grădiniţă poate fi începută nu mai devreme de șase zile de la începerea bolii, indiferent de gravitatea acesteia, dar în orice caz, de la normalizarea temperaturii corpului ar trebui să treacă cel puțin trei zile.
Frecventarea colectivelor de copii
Copilul ce nu frecventează grădiniţa
Situația în care copilul devine frecvent bolnav numai după ce a început să frecventeze grădinița - este tipică. Până la trei ani nu a fost bolnav, a mers la plimbare, s-a călit și de nimic n-a fost tratat vreodată. La trei ani, a mers la grădiniță - și iarăşi boli ... Deja știţi cine e de vină? Cu siguranta nu copilul.
Când se pronunţă fraza " până la trei ani nu a fost bolnav ", prin această frază se afirmă – a fost un copil absolut sănătos. Mediul s-a schimbat şi au început problemele.
Ce e de făcut? În primul rând, să se accepte faptul că nu poate începe să comunice activ cu copii și să nu se îmbolnăvească. Da, de fapt, sunteţi pregătit pentru ea, dar nu credeaţi că bolile vor fi permanente. Bolile persistente - înseamnă, fie vă grăbiţi cu întoarcerea la grădiniţă, fie e ceva e în neregulă acolo în grădiniță (sunt copii bolnavi, nu e aerisire, e scurtă plimbarea, etc).
Avem noi posibilitatea de a influența grădiniță? Ca regulă, nu avem. Putem schimba grădinița? Uneori putem. Dar este dificil și costisitor.
Am putea noi duce copilul la grădiniță, în cazul în care șeful ne cere să fim la locul de muncă, iar medicul nu are intenția de a reînnoi un certificat medical?
Nu se poate. Să nu-l ducem la grădiniţă, tot nu putem. Îl ducem. Bolnav. Brusc ne dăm seama că tot ceea ce am câștigat la locul de muncă, am cheltuit pe tratamentele copiilor!
Și apoi cineva din jur rostește fraza: "copilul dvs nu e pentru grădiniţă” şi dintr-o dată totul devine clar. Părăsim locul de muncă. La grădiniţă nu mai mergem.Și într-adevăr, după 1-2 luni încetăm să mai fim copil bolnăvicios.
Ne-am oprit de a merge la grădiniță pentru că nu am putut găsi grădiniță normală .
Ne-am oprit din a merge la grădiniță pentru că nu am avut posibilitatea de a găsi o grădiniţă bună.
Atrageţi atenţia la: " Nu am putut ... " , " nu am putut posibilitate ... ".
Concluzie: nu există părinți care nu sunt pentru grădiniţă. Există o societate care nu „poate să meargă la grădiniţă”.
Dar, de fapt, nu este totul atât de dramatic. Deoarece ARI este chiar foarte frecvent în tratamentul adecvat şi nu afectează starea de sanatate a copilului.
Bolnav. Rehidratat, aerisit şi picurat în nas. Recuperat. A mers două zile la grădiniță. Bolnav. Rehidratat, aerisit şi picurat în nas. Recuperat. Nu am făcut nimic periculos, rău, dăunător.
Dar dacă fiecare strănut reprezintă o ocazie pentru prescrierea a o duzină de siropuri şi pastile, pentru "procedurile de diversiune", pentru administrarea antibioticelor injectabile, pentru o examinare aprofundată, pentru consultarea unei duzini de specialiști, fiecare dintre ei considerând că este necesar să se adauge câteva medicamente de tratare – asemenea ARI fără echivoc și evident sunt un rău și cum ar fi ARI nu trece fără urmări. Pentru un astfel de copil grădinița este un pericol. Și părinții sunt periculoşi. Și doctorii ...
În cazul în care un copil de multe orie ste victima ARI, chiar foarte des, dar nu se recuperează cu ajutorul medicamentelor, ci natural - aşa că lasă-l să sufere, să meargă la grădiniță, în general, să facă ce vrea.
Aceasta nu este dăunător – aşa s-a îmbolnăvit și așa se va trata!
Autor: E.O. Komarovskii
Sursa: www.komarovskiy.net