Îți este cunoscută această scenă? De câte ori ai trăit un moment de disperare în care copilul tău se îneacă cu un os de pește și nu știi ce să faci?
Iată ce sfaturi au medicii pediatri:
- Una este să înghită osul și să nu se întâmple nimic, iar altceva este să se sufoce cu acesta. În mod normal, este blocat în amigdale sau în regiunile inferioare ale faringelui, însoțit de o senzație de durere sau înțepătură și senzația de a avea un corp străin în gât, dificultăți de înghițire, iar uneori apare salivarea.
Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să încerci să-ți menții calmul. Este dificil, dar trebuie să știi să te controlezi într-o astfel de situație pentru a acționa într-un mod corect.
- În al doilea rând, trebuie să te asiguri că a înghițit un os. Pentru asta, trebuie să deschizi bine gura copilului și cu ajutorul unei lanterne să încerci să localizezi osul, dacă se poate. Dacă îl vezi este important să nu lovești copilul pe spate și să încerci să extragi osul, cu mâna sau cu ajutorul unor obiecte precum penseta. Altfel s-ar putea agrava problema și, în loc să scoți osul există riscul să se înfigă mai adânc.
În acest caz, este recomandat să mergi la medic pentru a evalua starea copilului. Acesta va folosi instrumentele adecvate pentru a extrage osul de pește, asigurându-se că nu au mai rămas resturi organice care pot duce ulterior la o infecție.
Dacă micuțul se învinețește la față sau are dificultăți de respirație (în cazul în care osul este foarte mare), trebuie să-l duci imediat la camera de gardă. De asemenea, îi poți spune copilului să tușească, deoarece tusea ca mecanism de apărare a căilor respiratorii poate determina mișcarea osului și poate ieși singur. Uneori, acest gest simplu poate rezolva problema.
Ferește-te de leacurile „băbești” pentru a scoate osul de pește din gât
Există persoane care apelează la unele leacuri „băbești” pentru a facilita alunecarea osului cum ar fi înghițirea pesmetului, băutul apei, mâncatul de banane sau mămăligă și, de asemenea, înghițirea unei lingurițe cu ulei de măsline. Dar acestea sunt rareori eficiente.
Dacă osul nu se vede și copilul continuă să raporteze disconfortul timp de două sau mai multe ore într-o zonă inferioară a gâtului, este necesar să te adresezi unui medic.