Când gătești anumite preparate sau dacă ai o tigaie sensibilă te poți lovi de neplăceri cauzate de resturile de mâncare arsă care se lipesc de vase. Ce se întâmplă atunci când detergentul nu face față și bureții de sârmă sunt prea agresivi pentru tipul de vas pe care încerci să-l cureți?
Există câteva soluții alternative pe care le poți folosi pentru înmuierea resturilor arse. Iată câteva dintre ele:
Bicarbonat de sodiu
Ingredientul minune îți vine în ajutor și de data aceasta și te scapă de multe dintre cele mai deranjante resturi de mâncare, în special de pe vasele pentru copt. Combinația de bicarbonat, apă și detergent, lăsată să acționeze între 15 și 30 de minute va face posibilă îndepărtarea doar cu buretele a resturilor încăpățânate. Dacă observi că ți se întâmplă tot mai des să întâlnești această problemă, poate e timpul să schimbi vasele în care gătești, sau să apelezi la mașini de spălat vase care îți permit să setezi programele de spălare și intensitatea în funcție de gradul de murdărie.
Oțet
Aciditatea oțetului îi permite să ardă o bună parte din cele mai lipicioase resturi de mâncare arsă. Pune o cană de apă într-o tigaie arsă și las-o la fiert. Adaugă apoi o cană de oțet și păstrează tigaia pe aragaz până ce lichidul începe să clocotească, după care oprește focul. În acest moment vasul ar trebui să arate deja mai curat, dar nu uita de ingredientul magic – bicarbonatul de sodiu. Va fi nevoie de 2 lingurițe din acest ingredient, dar este recomandat să le presari pe suprafața tigăii abia după ce ai golit-o de apă și oțet. Bicarbonatul în combinație cu apa din tigaie va crea o spumă care poate da pe afară. După ce parcurgi toți pașii e timpul să treci la îndepărtarea efectivă a mâncării înmuiate. Poți folosi o spatulă de plastic sau o lingură mare de lemn. Resturile ar trebui să se îndepărteze ușor, dar dacă există zone în care rămân lipite, insistă cu apă sau puțin detergent.
Cum să previi apariția resturilor arse
Dacă cel mai des treci prin aceste accidente din cauza gestionării necorespunzătoare a timpului de gătit, poate ar fi cazul să-ți achiziționezi un timer care să te anunțe atunci când trebuie să-ți întorci privirea spre aragaz sau cuptor. Poți seta o alarmă și pe telefon, în funcție de preparatele de care te ocupi. De asemenea, nu uita să amesteci constant pastele sau orezul și să nu uiți să întorci fripturile. Trebuie să acorzi atenție specială și în timp ce gătești deserturi precum prăjituri cu zahăr ars care îți pot distruge vasele extrem de ușor. Lingurile de lemn și cele de plastic pentru amestecat te vor ajuta să îndepărtezi la timp mâncarea care are tendințe să se lipească, înainte de a începe să se ardă. Un dezastru în bucătărie poate fi evitat și prin folosirea vaselor potrivite. O tigaie în care se lipește și se arde frecvent mâncarea este, cu siguranță, uzată și nu-și va mai reveni. O tigaie din inox, teflon, fontă care prezintă zgârieturi la suprafață sau zone în care se observă uzura pronunțată trebuie înlocuită de îndată. De asemenea, pentru a nu te chinui prea mult la spălare, pune în apă vasele cu mâncare uscată sau arsă cât mai repede după gătit. Apa va înmuia resturile și vei putea să le cureți cu ușurință cu ajutorul detergentului. La înmuiere poți adăuga și câteva picături de detergent care să acționeze în jur de 10 minute.
Bucură-te de pasiunea gătitului fără să ai parte de accidente care să-ți distrugă iremediabil vasele și apelează la soluții simple și la îndemână, ori de câte ori se întâmplă să nu fii suficient de atentă. Nu ține în bucătărie vasele vechi, zgâriate, care sunt cel mai des motivul principal pentru arderea mâncării.