Ciocolata la copii este permisă, dar cu anumite condiții. Un copil mic nu poate consuma ciocolată după bunul plac. Vârsta la care o degustă contează mult.
Cât le dai și când este indicat să mănânce ciocolată:
Este bine să așteptați până când bebelușul are vârsta de 24 de luni, deoarece sistemul digestiv al bebelușului nu este dezvoltat suficient pentru a o procesa fără reacții adverse.
Ciocolata conține cofeină și teobromină, care este un compus legat de cafeină.
Theobromina are doar o zecime din efectul cofeinei și este un stimulent slab.
Dar conținutul de cafeină din ciocolată este adesea o problemă, chiar și pentru sugarii mai mari de șase luni care sunt capabili să mănânce alte alimente solide.
Cu toate acestea, acest lucru nu vă va împiedica să dați ciocolată bebelușului după 24 de luni, deoarece are unele beneficii pentru sănătate.
Este ciocolata bună pentru copilul tău?
Ciocolata vă poate ajuta copilul în mai multe feluri. Iată câteva:
– Sprijină funcțiile creierului: compușii numiți flavanoli, natural găsiți în ciocolată, ajută la creșterea funcției de memorie, îmbunătățind totodată capacitățile cognitive generale.
– Ajutor pentru sistemul circulator: consumul regulat de ciocolată a demonstrat că îmbunătățește performanța inimii și a vaselor de sânge.
Flavanoidele găsite în ciocolată împiedică formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățirea circulației sângelui.
– Ajută la reducerea daunelor celulare: ciocolata este bogată în antioxidanți, care se găsesc și în multe fructe și legume. Acești antioxidanți minimizează deteriorarea naturală a celulelor și îmbunătățesc eficiența diferitelor funcții celulare.
– Poate ridica starea de spirit: ciocolata stimulează producerea de neurotransmițători numiți endorfine, despre care se știe că oferă starea de bine.
Un alt compus numit serotonină, responsabilă de bunăstare și fericire, se găsește natural în ciocolată.
– Reduce nivelul de colesterol rău: nu vă faceți griji cu privire la colesterol la copii!
Dar este încă bine să știți că consumul de ciocolată poate reduce nivelurile de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și crește colesterolul HDL (colesterolul „bun”).
Care este mai bună:
Care este cel mai bun mod de a introduce ciocolata copiilor?
Experții pediatrici recomandă ciocolata cu lapte, care este probabil cea mai sigură formă de ciocolată pentru copii.
Motivul este că, în medie, produsul ambalat în prealabil conține doar 5 mg de cafeină pe 226 gr, comparativ cu 160mg, găsite în ciocolată neagră de aceeași greutate.
Chiar și ciocolata cu lapte conține aproximativ 48 mg de cofeină în 226 gr.
Prin urmare, un copil va avea un aport mai mic de cafeină atunci când consumă ciocolată cu lapte decât un ciocolată simplă.
Atunci când alegeți ciocolată cu lapte gata preparată pentru copil, selectați una cu puțin zahăr, fără conservanți și fortificat cu nutrienți.
Puteți folosi pulberea de ciocolată pentru a face lapte cu ciocolată acasă.
Puteți prepara ciocolată cu lapte prin selectarea unei băuturi cu aromă de ciocolată sau prin utilizarea unei pulberi cacao pure.
Cacao amestec/pulbere conține aproximativ 5 mg de cafeină în 206 gr.
Când să evităm ciocolata la bebeluși:
Există rareori efecte adverse ale consumului moderat de ciocolată în rândul sugarilor.
Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați ciocolata în anumite situații:
– Înainte de culcare: chiar și o cantitate mică de cafeină înainte de culcare poate îngreuna somnul.
De aceea, evitați să oferiți ciocolată cu lapte sau orice alt produs din ciocolată copilului cu câteva ore înainte de somn.
– Sindromul intestinului iritabil: sindromul intestinului iritabil (IBS) este o afecțiune acută caracterizată prin balonare cronică abdominală, crampe stomacale și modificări bruște ale obiceiurilor intestinale.
Ciocolata este unul dintre principalele alimente care pot declanșa simptomele IBS și nu ar trebui să fie administrat copiilor diagnosticați cu această problemă.
– Refluxul gastroesofagian: ciocolata poate fi acidă în natură și declanșează refluxul acidului la sugarii cu reflux.
Dacă copilul are o alergie alimentară dovedită clinic, atunci trebuie să fiți foarte atentă în ceea ce privește consumul de ciocolată la bebeluș.
Puteți consulta un medic pediatru înainte de a introduce acest aliment în dietă.