Descoperirea a fost realizată într-un spital din Germania, în cadrul unei secţii de îngrijiri neonatale pe o maşină folosită pentru a spăla rufele pacienţilor mici internaţi acolo şi ale părinţilor acestora. Testele au arătat că unii dintre bebeluşii internaţi în respectiva secţie erau purtătorii bacteriei Klebsiella oxytoca, deşi nu sufereau de vreo infecţie.
Conform medicilor, sigiliul de cauciuc şi compartimentul pentru detergent reprezintă mediile ideale pentru Klebsiella oxytoca, mai ales în cazul maşinilor de spălat eficiente energetic şi în care apa este încălzită doar până ajunge la 40 de grade Celsius.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că doar temperaturi de peste 60 de grade Celsius pot duce la dispariţia acestor bacterii.
Medicii nu au putut explica modul în care bacteriile au ajuns în maşina de spălat, însă mostrele prelevate au arătat că acestea puteau fi identificate şi în chiuveta din apropiere.
Oamenii de ştiinţă ţin să atragă atenţia că maşinile de spălat eficiente energetic nu reuşesc să elimine în totalitate toate bacteriile aflate pe hainele noastre.
De asemenea, aceştia nu recomandă să renunţăm la maşinile de spălat, dar subliniază că ar trebui, pe cât posibil, să păstrăm aceste electrocasnice uscate, pentru a limita evoluţiile bacteriilor.
Sursa