O alegere destul de dificilă pentru părinți, atunci când vine vorba de frecventarea unei școli private sau de stat. Deși sunt multe păreri pro și contra în ambele tabere, există câteva explicații utile date de psihologul român Alexandru Pleșea, care a punctat bine absolut toate aspectele.
În opinia psihologului Pleșea, există câteva diferențe care merită observate într-un regim privat și unul de stat. Acestea se pot verifica prin observarea comportamentului copilului și cel al profesorului sau educatorului.
„Școlile de stat îl învață pe copil cum să se încadreze în societate, să învețe prin funcția sa rațională, să ia parte la competiție sau concurență, să memoreze mecanic, să se încadreze în legile și regulile școlii și să mențină ordinea generală, cât și comportamentul îndoctrinat de către educatori în ceea ce îi privește pe colegi”, a explicat psihologul.
„De cealaltă parte, școlile private îl învață pe copil cum să învețe, cum să găsească singuri soluții la probleme, cum să se raporteze emoțional la lumea din jur, îmbină învățatul prin funcția emoțională și cea rațională simultan, învață cum să investească încredere în alți copii sau în adulți, învață să piardă și să fie ok cu asta, nu promovează concurența sau competiția și nici bârfa”, a precizat Alexandru Pleșea.
Menționăm că Alexandrul Pleșea este sociolog, prihoterapeut, hipnoterapeut și trainer în programe neuro-lingvistică din România.
Sursa