Cum mă voi simţi după ce se va naşte copilul?
Nașterea unui copil - este un eveniment important și fiecare mamă îl experimentează diferit. Vă puteți simți fericită și plină de energie, satisfacţie morală şi emoţională sau, dimpotrivă, de a experimenta frustrare, oboseală și chiar depresie. Dacă aveți rupturi sau aţi suportat epiziotomie, atunci s-ar putea să aveţi dureri de perineu. Este posibil să apară una dintre senzaţiile de mai sus sau nici una dintre ele.
Cum nu v-aţi simti, amintiți-vă că organismul are nevoie de recuperare în urma procesului fiziologic dificil. Dacă ați avut o cezariană, amintiți-vă că aceasta este o intervenţie chirurgicală abdominală majoră. Aveţi grijă de dvs și de sănătatea dvs, acordaţi ceva timp pentru a recupera puterile și atunci veţi reveni rapid la normal.
Ce schimbări apar în corpul meu?
Nouă luni aţi dus sarcina, iar acum corpul are nevoie de recuperare după schimbările care au avut loc pe timpul sarcinii.
După naștere, încep eliminările sîngeroase așa - numite lochia. Ele sunt atât în urma naşterii naturale şi după cezariană.
La început lochiie sunt de culoare roșie, dar devin treptat maronii, iar apoi - alb- gălbui. În primele zece zile de la naștere vor fi destul de abundente, iar apoi devin mai rare și în maxim șase săptămâni în cele din urmă încetează. Cu atât mai mult vă relaxaţi, cu atât mai puține vor fi eliminările.
Treptat, uterul va reveni la dimensiunea lui anterioară. Contracțiile uterine pot fi însoțite de dureri, similare cu contracțiile slabe înainte de naştere.
Astfel de reduceri de multe ori apar în timpul alăptării. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când alăptaţi, corpul produce hormonul oxitocină, care provoacă contracțiile uterine. Acest hormon poate provoca, de asemenea, lochii mai abundente de culoare roșie aprinsă.
Mușchii perineului vor restabili treptat tonul anterior. Muşchii pelvieni, de asemenea, accelerează acest proces.
Dacă aveți dureri în zona perineului, nu vă faceți griji, vor trece în curând. Rupturile de col uterin şi de perineu rapid se vor vindeca. În cazul epiziotomiei vindecarea poate dura mai mult timp și cusăturile pot provoca disconfort pentru câteva zile sau chiar săptămâni.
Exerciţiile fizicr pentru muşchii pelvieni, de asemenea, vă ajută la ameliorarea umflăturilor și accelerează vindecarea perineului. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la modul de recuperare în urma rupturilor sau epiziotomiei, consultați un medic.
După naștere, sânii vor fi moi, deoarece în primele zile se produce doar o cantitate mică de colostru. Colostrul - primul lapte gros, care este bogat în substanțe nutritive și anticorpi, care ajută la protejarea copilului de diverse infecții. După câteva zile va începe producția de lapte, sau, cum se spune, vine laptele. Sânii pot fi fierbinţi, umflaţi și dureroşi.
La început sfîrcurile pot fi foarte sensibile și veți simţi disconfort în primele 10-20 de secunde la începutul fiecărei hrăniri. Din a cincea zi disconfortul va scădea treptat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci e posibil să nu aplicaţi corect copilul la piept. În acest caz, trebuie să consultaţi un medic sau un specialist în alăptare.
Burta poate atîrna iar linia taliei nu este încă vizibilă. Greutatea acumulată în timpul sarcinii, până când nu a dispărut. De îndată ce aveți dorință și putere, puteți începe încet să exercitaţi muşchii abdominali. Dacă începeţi practicarea sportului imediat după naştere, atunci puteți reveni rapid în formă și deasemenea puteţi reduce riscul durerilor de spate.
V-ar putea deranja, de asemenea, alte inconveniente, cu care vă veţi lupta un pic mai mult:
• Ar putea să apară hemoroizii, dar de regulă ar trebui să dispară treptat.
• Pe piept, burtă și coapse pot rămîne vergeturi, mai ales dacă în timpul nașterii ați luat repede în greutate.
• Pentru o perioadă de o săptămînă de după naștere mai pot persista picioarele umflate, așa încît din organism încep să se elimine lichidele în surplus.
• Poate urma căderea părului. În timpul sarcinii părul devine mai gros și mătăsos, deoarece hormonii previn căderea părului. Odată ce acești hormi nu se mai produc, procesul de cădere a părului reapare. Nu vă faceți griji, părul dv va fi la fel ca pînă la naștere.
• Dacă vi s-a făcut cezariană, atunci va trebui să vă resemnați cu senzația de durere. Pentru început vă va fi greu să vă mișcați, însă cu cît mai repede ve-ți începe să vă mișcați activ, cu atît mai repede vă ve-ți recupera.
• Însă, imediat ce are loc scăderea nivelului de progesteron din organismul dv, crește și tonusul unei musculaturi netede în întregul corp.
Cît timp va dura ca să slăbiți?
În primele zile de după naștere ve-ți pierde ușor în greutate, pentru că din organism cu ajutorul transpirației și urinei, se va elimina excesul de lichide acumulate în ultimile luni de sarcină. Pierderea greutății va fi impulsionată și de scăderea cantității de sînge și a contracțiilor uterine. Însă, după acestea, pierderea în greutate se face într-un tempou mai încetinit.
Nu vă îngrijorați dacă imediat după naștere nu ați reușit să atingeți forma corpului de pînă la sarcină. Din păcate aceasta nu este cu putință. Organismul dv a trecut printr-o sarcină și o naștere și el are nevoie de o perioadă pentru recuperare. Țesutul odipos poate persista o perioadă într-un cît acesta acumulează energia necesară pentru alăptare.
Cum mă voi simți după cîteva luni?
După 6-8 săptămîni de la naștere trebuie să consultați un medic ginecolog. Medicul va discuta cu dv despre recuperarea fizică și psihică și vă va consulta, pentru a se convinge că totul este în regulă. Dacă aveți careva reclamații, de exemplu, durere în zona cusăturilor, careva disconfort în timpul actului sexual, nu suferiți în tăcere, ci spuneți-i medicului despre existența acestora.
După naștere dacă veți face exerciții speciale, timp de minim trei luni, atunci vă veți izbăvi de burtică.
În ceea ce privește alăptarea, medicii recomandă continuarea acestui proces, minim o jumătate de an, pentru ca micuțul să beneficieze de toate cele necesare pentru continuarea dezvoltării sale. Din moment ce ve-ți înceta să mai alăptați, sînul dv își va recăpăta aceeași formă și mărime ca de pînă la sarcină. Sînii mari pot să se lase, iar cei mici, dimpotrivă, să devină mai fermi. Aceste lucruri se datorează în mare parte schimbărilor ce au loc în organism în timpul sarcinii, și nu a alăptării.
Dacă ați hotărît să nu alăptați, nivelul hormonului de prolactină, hormon responsabil pentru producerea laptelui, scade treptat. Laptele se pierde, iar în decursul a cîtorva luni, mărimea sînilor dv va fi mai mult sau mai puțin, aceeași.
După sarcină, corpul dv va primi o formă mai feminină, iar dv ar trebui să vă mîndriți cu acest lucru, deoarece datorită dv a fost posibilă această minune – copilul a apărut pe lume.