În ultimii zeci de ani cunoaștem tot mai multe cazuri și situații în care termenul de familie capătă o altă componență, iar cel mai des, este vorba despre tipul de familie amestecată, compusă din părinți care au divorțat și s-au recăsătorit cu altcineva, formând astfel o altă familie, care include copiii din prima căsătorie a unuia sau ambilor parteneri și/sau din această căsătorie. Dar cum poți să faci astfel încât familia „recombinată” sau „reconstituită” să funcționeze, când este vorba despre copii?

mamaplus

Nu există o formulă magică pentru ca o familie amestecată să poată funcționa perfect. Toate au nevoie de timp, energie, grijă și înțelegere astfel încât lucrurile să se aranjeze și toți membrii unei familii reconstituite să fie fericiți.

Este important să înțelegi cu ce te poți confrunta în cadrul unei familii amestecate:

  • Decizia de a forma o nouă familie îi afectează, de obicei, pe mai mulți oameni decât ai crede și fiecare percepe lucrurile diferit.
  • Copiii pot fi încântați de noua relație a mamei sau a tatălui, dar în același timp vor simți unele regrete, precum faptul că nu mai sunt ambii părinți în preajma lor, că părăsesc vechea lor casă, anxietatea că se vor muta într-un cartier nou, la o școală nouă sau că-și vor pierde prietenii etc.
  • Copiii pot experimenta loialitate divizată față de părinți.
  • Adulții pot avea relații complexe cu foștii parteneri, iar detaliile legate de partajul bunurilor și mai ales, de împărțirea custodiei minorilor pot aduce conflicte și situații mai mult decât tensionate.
  • Nu de puține ori și temerile, și anxietățile bunicilor, mătușilor, unchilor și verilor că vor petrece mai puțin timp împreună sau că se vor schimba multe lucruri pe viitor, toate acestea pot aduce o doză de stres în plus copiilor, mai ales dacă au relații apropiate cu ei.
  • Relațiile din cadrul unei familii amestecate se pot lovi de numeroase provocări. De exemplu, un copil nu poate să se integreze imediat sau nu reușește să se împrietenească imediat cu partenerul părintelui sau pot exista conflicte cu copiii noilor parteneri.
  • O altă problemă ar putea fi diferența de valori, de convingeri, așteptări și practici diferite de creștere a copiilor.

Sfaturi pentru a trece cu bine peste provocările cu care se confruntă o familie amestecată:

  • Concentrează-te pe relația cu partenerul!

Ai grijă de noua relație în care te-ai implicat, ca adult. Oferă-ți timp și depune efort pentru a petrece timp calitativ împreună, discutați onest și cu răbdare. Dacă există un conflict, ascultă ce are de zis partenerul, fără a te grăbi să învinuiești sau să iei decizii pripite.

  • Încearcă să construiești relații bune cu copiii partenerului

Petreceți timp împreună, aflați care sunt preocupările copiilor și nu încercați să le deveniți prieten peste noapte. O relație are nevoie de timp. Nu încerca să fii un super părinte, care întotdeauna are dreptate și care face totul corect și „așa cum trebuie”.

  • Copiii au nevoie să fie respectați!

Înțelege și acceptă că fiecare copil are propria-i personalitate, are un anumit trecut, sentimente, dar și drepturi. Nu-ți imagina scenarii în care copiii se joacă fericiți împreună chiar de la început, dar insistă mereu ca aceștia să se comporte politicos și respectuos atât între ei, cât și cu voi.

  • Cât mai puține schimbări

Copiii se simt în siguranță când au parte de aceeași rutină, aceleași reguli și mai ales, când acestea nu se schimbă. Încurajați copiii să-și păstreze jucăriile, fotografiile, cărțile sau alte obiecte preferate și în noua casă.

  • Disciplina copilului este muncă de echipă

Discută cu partenerul despre felul în care vede sau înțelege acesta disciplinarea copilului/copiilor și nu încerca să-ți impui noile reguli, cel puțin la începutul relației încearcă să eviți acest lucru.

Sursa