Uleiurile esențiale sunt compuși organici extrași din plante cu extraordinare proprietăți terapeutice. Utilizarea uleiurilor esențiale pentru vindecare este deseori numită aromaterapie, aceasta fiind un tratament holistic care caută să îmbunătățească sănătatea fizică, mentală și emoțională. Acești compuși aromatici volatili naturali se găsesc în semințele, scoarța, tulpinile, rădăcinile, florile și alte părți ale plantelor.
Este important să alegem corect uleiurile și să le aplicam corect. Copiii nu sunt adulți în miniatură. Nu orice ulei potrivit pentru adulți este potrivit și pentru copii, iar uleiurile esențiale folosite pentru copii:
- trebuie să fie uleiuri esențiale pure, cu grad terapeutic, nu uleiuri cu compuși sintetici
- se diluează în ulei vegetal, întotdeauna în funcție de vârstă
- anumite uleiuri (mentă, eucalipt, rozmarin) se folosesc cu precauție și doar la recomandarea unui aromaterapeut, mai ales pentru copii cu vârsta de până la 2 ani
Uleiurile pe care le putem folosi cu încredere și siguranță pentru copiii noștri:
1. Uleiul esențial de Lavandă (Lavender)
Este uleiul ideal pentru calmarea emoțiilor și pentru ca copii să adoarmă ușor; pentru a trata pielea iritată; vindecă rănile și zgârâieturile (are efecte antibacteriene); calmează dureri minore, cum ar fi durerile de creștere.
2. Uleiul esențial de Mușețel (Chamomile)
Uleiul esential de musetel tratează iritațiile pielii, calmează mâncărimea în cazul bolilor copilăriei, ajută pentru calmarea emoțiilor și pentru un somn liniștitor. Proprietățile antibacteriene și de liniștire a mâncărimilor ajută și în cazul mușcăturilor de insecte (mai ales țânțari și furnici).
3. Ulei esențial de Arbore de ceai (Tea Tree)
Acest ulei este considerat un antibiotic natural, ușor de tolerat de copii. Este foarte util în cazul infecțiilor (respiratorii, ale pielii) sau pentru prevenirea infecțiilor în cazul rănilor.
4. Ulei esențial de Lamâie (Lemon)
Este un dezinfectant natural, util pentru răni minore (nu se aplică direct pe rană, ci lângă rană sau pe tălpi), pentru dureri în gât sau în caz de febră (combinat cu lavandă și mentă). Trebuie să țineți cont de faptul că uleiul de lamâie este fotosensibil, așadar după aplicarea topică, pielea nu trebuie să intre în contact cu lumina soarelui timp de 12 ore.
5. Uleiul esențial de Chiparos (Cypress)
Acest ulei este extrem de bun pentru susținerea sistemului respirator, tratând cu succes tusea uscată, dar și pentru circulația sanguină.
6. Uleiul esențial de Tămâie (Frankincense)
Acest ulei este unul dintre cele mai versatile, util în multe afecțiuni pe care copiii le pot avea. Are proprietăți antibacteriene și ușurează congestia, fiind foarte util în tratarea tusei productive. Este excelent pentru regenerarea celulară, și pentru afecțiuni mai grave ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema.
7. Uleiul esențial de Lemn de șantal (Sandalwood)
Stimulează sistemul limbic, îmbunătățind abilitățile senzoriale, stimulează producția enzimelor și hormonilor pentru buna dispoziție. Este un ulei ideal de folosit pentru copii afectați de anxietatea de separare.
8. Ulei esențial de Mandarină (Tangerines – Citrus reticulata)
Acest ulei are proprietăți de calmare similare lavandei, fiind o alternativă bună pentru liniștire înainte de culcare. Are proprietăți antiseptice, astringente, sedative și antispasmodice. Proprietățile antiseptice vor proteja pielea copiilor voștri de infecții sau ciuperci. Este extraordinar pentru creșterea imunității, ajutând funcțiile aparatului respirator, digestiv, cardiovascular, circulator și nervos. Cu ajutorul acestui ulei se pot trata constipația, diareea, iritații ale pielii sau stări nervoase, de agitație.
9. Ulei esențial de Vetrice albastru (Blue tansy – Tanacetum annuum)
Denumit și mușetel albastru marocan, acest ulei are proprietăți de catifelare a pielii, proprietăți anti-inflamatorii, antivirale, stimulare hormonală, antibacteriene și sedative. Proprietățile antibacteriene protejează pielea copiilor în cazul ciupiturilor de insecte. Acest ulei este foarte util pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, digestive sau ale pielii (piele uscată, iritații, vânătăi, boli de piele ale copilăriei, inflamații sau arsuri).
10. Ulei esențial de Lemn de cedru (Cedarwood – Cedrus atlantica)
Ulei de lemn de cedru este foarte util pentru tratarea stresului ,anxietății și insomniei. Are proprietății antiseboreice, sedative și astringente. Este foarte util în tratarea rănilor și tăieturilor, acneei, bronșitei, dermatitei și afecțiunilor renale.
11. Ulei esențial de Copaiba (Copaifera officinalis)
Uleiul esențial de copaiba este excelent pentru tratarea durerilor musculare, afecțiunilor respiratorii și pentru creșterea imunității. De asemenea, este foarte util pentru tratarea afecțiunilor pielii, precum iritații, coșuri sau tăieturi, fiind un bun cicatrizant.
12. Ulei esențial de Mușcată(Geranium)
Și uleiul esențial de mușcată este foarte util pentru tratarea durerilor musculare și a infecțiilor. Studiile au arătat că uleiul de mușcată are proprietăți antibacteriene și antifungice împotriva a cel puțin 24 tipuri de bacterii și fungi. Acest ulei stimulează producția de urină, ceea ce înseamnă că toxinele sunt mult mai repede eliminate din organism. Este, de asemenea, foarte util pentru tratarea afecțiunilor pielii (acnee, dermatită) și a infecțiilor respiratorii (rinosinuzită, răceală, bronșită acută și infecții ale sinusurilor).
13. Ulei esențial de Imortela galbenă (Helichrysum – Helichrysum italicum)
Acest ulei esențial este unul dintre cele mai bune pentru tratarea afecțiunilor pielii. Vindecă rănile, și ajută la cicatrizare. Susține sistemul imunitar și sistemul respirator.
14. Ulei esențial de Ienupăr (Juniper berry -Juniperus communis)
Uleiul esențial de ienupăr este extraordinar pentru tratarea și prevenirea infecțiilor urinare și ale vezicii. Este foarte bun pentru tratarea balonării, a pirozisului și a aciditatii. Susține și sistemul digestiv prin stimularea productiei de enzime digestive și curață ficatul de toxine.
Se utilizează și pentru tratarea afecțiunilor pielii, precum iritațiile, eczemele, acneea. Este un antiseptic natural excelent, tratând infecții sau ciuperci rezistente la antibioticele sintetice. Reduce tensiunea arterială și este un antioxidant foarte puternic.
15. Ulei esențial de Vetiver (Vetiveria zizanioides)
Uleiul esențial de vetiver este excelent pentru calmarea anexietății, furiei și hiperactivității. Tratează stresul și insomnia și este foarte util pentru tratarea simptomelor de ADHD si ADD (deficit de atenţie/hiperactivitate). Este un bun antioxidant și cicatrizant, tratând cu succes cicatrici și urme lăsate de acnee, răni și tăieturi.
Precauții în folosirea uleiurilor esențiale pentru copii
Uleiurile esențiale pentru care trebuie să primim, întotdeauna, sfatul unui medic naturopat/aromaterapeut sunt uleiul de eucalipt, de mentă și rozmarin. Adică sunt uleiuri permise doar cu mare precauție deoarece pot cauza reacții alergice sau încetinirea respirației.
Cum diluăm corect uleiurile esențiale
Pentru copii, când aplicăm pe piele, diluția recomandată este de 0.25%, adica o picatură de ulei esențial diluată în 4 lingurițe de ulei vegetal. Această proporție este recomandată mai ales pentru copii cu vârsta de până la 1 an. Pentru cei mai mari de 1 an putem folosi diluția de 0.50% sau 1%. Pentru cazuri acute (febră, durere în gât etc) se poate dubla doza, însă nu se utilizează diluția dublă decât pentru maxim 3 zile.
Cea mai sigură modalitate de diluare pentru copii este difuzarea uleiurilor esențiale cu ajutorul unui difuzor. Este suficient să punem 1-3 picături în toată cantitatea de apă din difuzor. Această metodă este recomandată mai ales până la vârsta de 3 luni, când aplicarea topică nu este recomandată decât în cazuri rare și strict sub supravegherea unui medic naturopat/aromaterapeut.
De asemenea, se poate să picurăm 1-2 picături de ulei esențial pe pernă sau pe un șervețel din care copilul poate inhala. Această metodă este foarte utilă mai ales pentru calmarea emoțiilor, pentru a adormi sau pentru decongestionarea nasului.