Există atâtea feluri de premergătoare, centre de activități și jumpere haioase și interesante, destinate bebelușului. Dar oare sunt bune pentru el? Îl vor ajuta pe bebeluș să meargă mai repede? Află aici ce recomandă specialiștii.

mamaplus

“Nu, premergătorul nu-l va ajuta pe bebeluș să meargă mai repede. De fapt, există studii care ar arăta că bebelușii care utilizează premergătoare sau leagane tip jumper învață să meargă mai târziu cu aproximativ o lună, spre deosebire de cei care nu folosesc aceste obiecte. Premergătorul este bun pentru ca îl lasă pe bebeluș să se miște de colo colo, în ideea de a explora, de a-și satisface curiozitatea firească. Problema este că bebelușul încearcă să se miște de colo-colo în momentul în care mușchii picioarelor încă nu sunt suficient de puternici sau nu sunt pregătiți pentru a merge, de aceea pot apărea anumite probleme la mers (copilul învață să calce strâmb, merge pe vârfuri etc), iar acestea pot întârzia devoltarea firească și controlul mușchilor”, susține David Geller, pediatru.

Bebelușul învață să meargă observându-i pe cei din jurul lui cum o fac, încercând să-i înțeleagă pe adulți cum anume trebuie să calce și să se miște.

“Dacă premergătorul are o măsuță în față, cum poate să vadă bebelușul partea de jos a corpului? Dacă nu-și poate observa picioarele îi este mai greu să înțeleagă procesul pe care trebuie să-l urmeze sau cum să facă astfel încât și el să meargă”, explică pediatrul.

Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP) premergătoarele nu sunt recomandate, nu doar din cauza ca îl descurajeaza pe bebeluș să învețe singur să meargă, dar și pentru că utilizarea acestora poate fi periculoasă. Există multe cazuri de bebeluși duși la urgență pentru că au căzut de pe scări cu tot cu premergător sau că se loveau de obiecte de mobilier și cădeau de sus. Premergătorul îi poate da părintelui acea falsă impresie că bebelușul său chiar este mobil, că își poate controla acțiunile sau că așa va învăța mai repede să meargă.

“Spre exemplu, leagănul tip “air jumper”, care este agățat la ușă, sau un centru de activități în care bebelușul “stă”  susținut în picioare sunt alternative mult mai sigure pentru un bebeluș, dar acestea nu vor grabi procesul sau nu-l vor ajuta pe bebeluș să meargă mai repede”, asigură pediatrul David Geller.

Sursa: superbebe.ro