Multe proaspete mămici se întreabă dacă purtarea centurii după naștere are un efect benefic asupra abdomenului. Adevărul este că părerile sunt împărțite și că rezultatele pe care aceasta le oferă diferă de la o persoană la alta. Din ce motive este indicată, pentru ce durată de timp trebuie purtată și alte informații importante despre centura după naștere vei afla chiar aici.
De ce trebuie să porți centura după naștere
O centură după naștere comprimă abdomenul și uterul pentru a-l ajuta să revină la mărimea de dinainte de a rămâne însărcinată, uneori chiar și mai mic. Există și modele care cuprind și zona șoldurilor. În cazul mămicilor care au suferit o intervenție cezariană, centura după nașere ajută la menținerea intactă a inciziei deoarece unele suturi tind să se depărteze. De asemenea, conferă și sprijinul necesar când îți folosești mușchii abdominali în perioada postpartum, care sunt încă slăbiți. Iată și în detaliu motivele pentru care este benefică o asemenea centură:
– Rata de recuperare mai rapidă
– Sprijin al abdomenului
– Aplatizare a abdomenului și a coapselor
– Previne mărirea numărului de celulele adipoase
– Fortifică coloana vertebrală
– Ajută la comprimarea uterului nu doar pentru ca acesta să revină la mărimea inițială, dar și la reducerea inflamației și la o eliminare mai rapidă a lichidului
Este indicat să începi să porți centura imediat după naștere chiar din spital, în cazul în care ai aprobarea medicului. Ca durată indicată de purtare, folosește-o pentru primele 8 saptămâni imediat după naștere deoarece hormonul relaxina rămâne în organism pentru acest interval de timp. În decurs de 1-2 saptămâni majoritatea femeilor observă o diferență semnificativă; burtica postpartum se reduce considerabil și pare mai plată, iar dupa 4 săptămâni poate dispărea complet. Pentru rezultate maxime, este indicată purtarea sa timp de cel puțin 40-60 zile după naștere; desigur, daca stomacul revine la forma inițială mai rapid, poti renunța la ea și eventual opta pentru o centură obișnuită. Reține însă că fiecare corp este diferit și unele femei se vindecă pur și simplu mai rapid decât altele. Orice mamă o poate folosi pentru a-și remodela silueta, respectiv talia, dar și susține postura fără un efort prea mare (proaspetele mame nu dispun de timpul necesar modelării siluetei). Unele mame chiar găsesc că stomacul lor arata mai bine după folosirea acesteia decât înainte de sarcină. În plus față de beneficiile menționate, purtarea unei centuri contribuie și la o încredere de sine sporită și vei putea purta fără problema chiar și vestimentația care nu credeai că te mai cuprinde.
Ce se întâmplă de fapt în timpul sarcinii
Sarcina poate slăbi semnificativ mușchii abdominali (sunt întinși la maxim de mărirea în volum a abdomenului), dar îi și poate depărta. În termeni medicali, problema este desemnată diastasis recti (diastază abdominală) și implică separația mușchilor abdominali (sunt amplasați frontal pe abdomen); drept urmare, pari însîrcinată chiar și după naștere (grăsimea și chiar organele trec prin separație conferind un aspect mai voluminos abdomenului).
Folosirea unei centuri va oferi mai mult sprijin și stabilitate mușchilor abdominali după naștere. De fapt, ajută și la revenirea organelor în locul unde trebuie să se afle în corp.
Tipul de centură recomandat
Deși poți folosi orice tip de centură după naștere pe care o consideri confortabilă, există unele recomandate îndeosebi. Diferența majoră între o centură obișnuită și una postpartum este că se înfășoară ușor țn jurul stomacului si permite mai multe variante de adaptare. În decurs de câteva săptămâni o centură obișnuită trebuie înlocuită cu una mai mică, însă în cazul unei centuri postpartum poate fi micșorată după bunul plac. Dacă ai avut parte de o cezariană, modalitatea de închidere frontală poate să te incomodeze, prin urmare este de preferat o variantă cu închidere laterală.
Reține însă că o centură sigură nu trebuie să confere o senzație de constricție extremă; dacă experimentezi o senzație de leșin înseamnă că este prea strânsă. De asemenea, unele mămici, mai ales după nașteri dificile (cum sunt cele asistate), se pot confrunta cu un grad ridicat de durere, prin urmare nu își doresc să poarte o centură. Așadar, în cazul lor este bine să se amâne purtarea.
Sursa: nastenatural.ro