Mai ai puțin până naști. Cu siguranță, bagajul este de mult gata – făcut și refăcut de zeci de ori. Mereu îți pui întrebarea: oare ai tot ce-ți trebuie? Care sunt acele lucruri de care are nevoie un bebeluș care care se naște în anotimp călduros?
1. Un pled subţire, din fibre naturale
Pledul acesta, confecţionat din fibre naturale, ne-a fost de mare ajutor la început. L-am folosit atât pe post de păturică, la somn, de pled de pus în cărucior şi de pavăză împotriva vântului, atunci când bebe era în braţe. Noi ne-am descurcat foarte bine cu un cearşaf de mici dimensiuni, asemănător cu o faţă de pernă pentru o pernă mai generoasă, făcut din bumbac sau finet, cumpărat dintr un magazin de decoraţiuni interioare. Dacă vi se pare că unul e prea puţin, puteţi să luaţi chiar două – trei, să aveţi de schimb când primul e la spălat.
2. Câteva body-uri
Printre acele lucruri de care are nevoie un bebeluș care se naște vara se află și body-urile. Ele mi se par cea mai utilă piesă de vestimentaţie pentru un bebe, fie că aceste articole drăgălaşe sunt cu mânecă lungă, fie că sunt cu bretele, tip maiou. Sunt practice, uşor de depozitat şi de transportat, se spală uşor şi ţin bine scutecul la locul lui. Ba se şi asortează cu multe alte piese de îmbrăcăminte.
Un pont de existenţa căruia mi-ar fi plăcut să ştiu şi eu la primul bebe este să nu vă aruncaţi în magazin spre a cumpăra un teanc de body-uri şi multe alte haine drăgălaşe, care vă fac cu ochiul. 1) copilul creşte fenomenal de mult în primele trei luni – de la o săptămâna la alta hainele îi rămân mici, pe cuvânt – aşa că nu are rost să investiţi în multe articole de îmbrăcăminte; 2) veţi primi de la cunoscuţi, rude şi prieteni o mulţime de hăinuţe necesare primelor luni şi chiar nu are rost să cheltuiţi sume generoase la acest capitol.
3. Un gel de duş pentru corp şi păr
Un astfel de produs cosmetic multifuncţional se dovedeşte a fi arhisuficient pentru primele luni de viaţă ale celui mic. Da, e tentant să luaţi tot felul de creme, loţiuni, şampoane şi parfumuri, dar, cu excepţia recomandărilor specifice venite din partea pediatrului, un nou-născut nu are nevoie de toate astea. Epiderma copilaşului este foarte subţire şi permeabilă, iar toate produsele folosite în exces pot să o agreseze inutil.
4. O mini trusă de igienă
Adică o trusă formată din beţişoare de urechi care pot fi folosite în mai multe situaţii, o cremă pentru iritațiile de scutec, o forfecuţă pentru unghii, nişte comprese sterile, ser fiziologic şi o sticluţă de betadină, pentru buric. Pentru un bebeluş care se naşte vara acestea toate sunt suficiente la început. Medicul pediatru poate sfătui părinţii să mai adauge câte ceva la trusă, după caz.
5. Scutece şi iar scutece
Fie că sunteţi adepţii scutecelor textile, fie că ai scutecelor clasice, nu uitaţi să aveţi un stoc bine pus la punct pentru nou-născut. În primele luni de viaţă, un bebeluş poate să aibă nevoie să fie schimbat şi de 8-10 ori pe zi, aşa că nu e prea roză situaţia când scutecele se termină şi rămâneţi descoperiţi.
6. Un cărucior sau un mijloc de purtare
Pentru început, un mijloc flexibil şi uşor de purtare, precum sling-ul sau wrap-ul, pare să fie cea mai bună metodă de a vă deplasa cu cel mic, atât pe distanţe scurte sau mai lungi, cât şi în casă, atunci când ai multă treabă, iar bebe poate fi şi el părtaş la activităţile zilei. Dacă nu vă surâde această variantă, achiziţionaţi un cărucior. Există acum şi cărucioare uşoare, cu pliere tip umbrelă, care se pot folosi foarte bine încă de la naştere, pentru că au un spătar care se întinde perfect la orizontală.