Fiecare mamă are grijă de sănătatea copilului său: experimentează în bucătărie cu produsele, studiază diverse cărți, căutînd să satisfacă poftele micuțului. Aceasta probabil nu este ușor, dar se merită încercarea. De felul cum ve-ți concepe meniul copiilor, depinde starea lor de spirit, dieta și dezvoltarea organismului său.
Preferințele sale culinare sunt în schimbare de la o zi la alta, iar numărul scuzelor de la mîncare crește continuu. Nu tot ce vrea și îi place copilului este și util. Am pregătit o listă cu TOP-10 produse uitle pentru copilul dv. Folosiți lista ca pe o ciornă în timp ce pregătiți capodoperele culinare pentru copiii dv. În acest mod ve-ți găti nu doar gustos, ci și bucate sănătoase.
Fulgii de ovăs
Acesta reprezintă un mic dejun excelent pentru copilul dv, de exemplu, gogoșile din fulgi de ovăs sau terciul cu lapte și fructe. Datorită fulgilor de ovăs copilul primește cantitatea necesară de fibre, carbohidrați și minerale. Reprezintă un real ajutor în procesul metabolic.
Ouăle
Dacă vă doriți ca copilul să memoreze mai ușor literele, poeziile, cîntecele – dați-i o dată în zi ouă. Mai mult, ele conțin vitamina D, B, zinc și vitamina E.
Untul
Medicii recomandă ca zilnic să-i dați copilului cam 5 g de unt. În acest fel, micuțul dv își va menține balanța dintre acizii grași și vitaminele A, D, E.
Produsele lactate
Au proprietatea de a îmbunătăți digestia în cazul copiilor și contribuie la creșterea țesutului cerebral, dar și aprovizionează orgnismul său cu cantitatea necesară de calciu. O altă importantă utilitate aduce intestinului.
Fructele
Consumați împreună cu copilul dv cît mai multe fructe: zmeură, căpșuni, cireșe și vișini. Astfel, ve-ți evita bolile canceroase. Dacă vorbim despre acest subiect în timpul iernii, atunci dați-i copilului fructe uscate și conservate, el va primi doza necesară de vitamina C, B și beta-caroten, dar și microelementele importante, și calciu. Afinele și căpșunile îmbunătățesc memoria micuțului, iar semințele din căpșuni și zmeură dau necesarul de acizi grași, omega-3.
Legumele
Sunt bine-venite: morcovul, varza, roșiile, castraveții și vinetele. Mai multe legume – mai mulți antioxidanți, iar ei răspund de recuperarea celulelor din organismul micuțului.
Carnea
Este produsul de neînlocuit din meniul unui copil. Micuțul obține necesarul de proteine, aminoacizi și fier.
Cerealele integrale
Ca să încurajați sistemul digestiv al copilului vă vine în ajutor orezul brun și produsele de panificație. În organismul copilului vor nimeri vitamine, minerale și fibre, atît de necesare organismului micuțului.
Peștele
Peștele este un depozit de vitamine și minerale. Conține atît de multe: proteine, vitaminele A, D, B1, B2, caliu, fier, fosfor, iod… Așa că pregătiți-i copilului dv cît mai multe bucate pe bază de pește. Posibl, la început, el să refuze aceste mîncăruri în favoarea a ceva mai gustos. Sarcina dv însă va fi cea de a găti așa încît copilul dv să întindă mîna pe furiș spre bolul cu pește.
Leguminoasele
Deși leguminoasele sunt calorice, ele sunt considerate a fi principalii furnizori de proteine vegetale. Ele sunt asemenea unei pietre de temelie pentru organismul copilului. Așa încît ocupați-vă de construcția căsuței copilului dv – de o bună și echilibrată masă, de stimulii de creștere și dezvoltare a organismului micuțului.
Aveți grijă de dv și fiți fericiți!
Cel mai bun mod de ai face pe copii mai buni – faceți-i fericiți. (O. Wilde)