Copiii născuți prin cezariană se confruntă cu un risc mai mare cu 21% de a dezvolta alergii alimentare la fructe de mare sau la arahide ca urmare a faptului că nu au fost expuși la bacteriile vaginale ale mamei. Iată ce concluzii a emis în acest sens un studiu științific!
Oamenii de știință suedezi consideră ca acei copii născuți pe cale vaginală prezintă tipuri diferite de bacterii intestinale care îi pot proteja de alergii. Tipurile și cantitățile bacteriilor ce colonizează tractul digestiv se consideră că pot influența obezitatea, bolile digestive și chiar tulburările autoimune, precum astmul.
Alergiile alimentare presupun în esență că sistemul imunitar confundă proteinele din alimente cu o amenințare și pot fi fatale (în situația unui șoc anafilactic). Se cunosc însă puține lucruri cu privire la influența factorilor de mediu, cu excepția faptului că alergiile alimentare sunt mai comune în rândul copiilor cu boala atopică concurentă și în rândul celor cu un istoric familial de alergii. În mod natural, copilul trebuie expus la alimentul în chestiune. Între timp, factorii de risc perinatal, în special nașterea prin cezariană, a fost asociată unui număr de alte afecțiuni mediate imunitar, dar nu a fost încă examinat în relație cu alergia alimentară, cu excepția unor studii mici cu rezultate inconsecvente.
„Acei copii născuți prin cezariană au o floră bacteriană diferită decât copiii născuți pe cale vaginală. Acest aspect poate avea un impact asupra riscului de a dezvolta alergii alimentare, dintre care cele mai comune sunt cele la fructe de mare și arahide. Mai multe studii anterioare au demonstrat că nașterea prin cezariană pare să întârzie și să modifice dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor. Credem că acest aspect poate explica riscul în continuă creștere de alergii alimentare.”, spun specialiștii.
În final, medicii pediatri consideră de ajutor ca viitoarelor mame să li se comunice potențialul risc cu care se confruntă, dacă optează pentru o intervenție cezariană planificată. Concluziile trebuie privite în contextul procentului în continuă creștere de nașteri prin cezariană și al studiilor recente care au relevat că bebelușii veniți pe lume prin intervenție cezariană au șanse mai mari să devină obezi până la vârsta de 5 ani.