Atunci când vor să-și adoarmă bebelușii, multe mămici le cântă „nani-nani, puișor”, în timp ce îi leagănă ușor ca să se calmeze. Din fericire, această metodă pare să fie o soluție viabilă oricând și oriunde pentru a-ți convinge bebelușul să adoarmă. Deci, de ce legănatul funcționează? Răspunsul este dat chiar de cercetările științifice.
Una dintre cele mai naturale reacții pe care o mamă o are atunci când își vede copilul plângând este să-l ia în brațe și să-l legene ușor - de obicei, funcționează și se pare că este o reacție integrată, aproape instinctuală.
Nu e de mirare că industria pentru legănarea bebelușilor este atât de mare și de succes. De la leagăne și balansoare pentru copii, până la scaune tip balansoar pentru mame – toate arată că preocuparea pentru obținerea acestei mișcări blânde de calmare este imensă.
Potrivit unui studiu japonez publicat în „Current Biology”, cercetătorii de la RIKEN Institutul de Științe ale Creierului din Saitama au descoperit că majoritatea sugarilor de mamifere, de la puii de șoareci până la puii de om, se calmează atunci când sunt purtați de mamele lor. Se pare că efectul liniștitor se petrece atunci când mama merge pe jos cu puiul, oferindu-i o mișcare blândă, față de statul într-un singur loc.
Studiul a explicat că atunci când o mama își poartă copilul, este declanșată, în organism și în creier, o reacție de calm, determinată de o combinație a sistemelor cardiac, motor și central. Ei au observat că legănarea ușoară sau plimbarea unui copil pot să-i încetinească acestuia ritmul cardiac și să-i activeze detectoarele de mișcare din sistemul nervos, care identifică poziția în spațiu și mișcarea corpului.
Cercetătorii au descoperit că plimbarea bebelușului în brațe sau legănarea lui pentru a-l calma este o reacție naturală și benefică pentru sistemul senzorial și cel motor, și au sugerat că ignorarea acestor nevoi ar putea fi nesănătoasă.
Ei au concluzionat că descoperirile lor ar putea ajuta la prevenirea abuzului asupra bebelușilor, inclusiv la prevenirea metodelor care prelungesc episoadele de plâns neconsolat, ajutând părinții să înțeleagă reacțiile neurologice naturale ale copiilor lor.
Efectul calmant pe care îl are legănatul este un răspuns natural integrat, produs de sistemele de dezvoltare interioară ale bebelușului. Este incredibil cum ceva atât de complex, ca sistem interior, îl poate face pe cel mic să se simta bine într-un mod foarte simplu. Legănatul copilului și un cântecel șoptit de genul „nani-nani, puișor”, îți pot fi, de cele mai multe ori, cei mai buni aliați în liniștirea bebelușului agitat.