Toți părinții știu cât de important este să exersezi limbajul cu copilul cât mai devreme, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu sunetele și cu asocierea dintre sunete și obiecte. Recent însă s-a descoperit o potențială relație pozitivă între dialogul purtat cu bebelușul într-un anumit interval de vârstă și modul în care copilul se dezvoltă mai târziu în viață.

O echipă de cercetători din Colorado a studiat efectul pe care dialogul părinților cu cei mici îl are și modul în care copiii evoluează mai târziu la școală.

Cercetătorii au recrutat 150 de familii cu copii cu vârste între 2 luni și 36 de luni pentru a înregistra interacțiunile dintre părinti și bebeluși. Echipa a folosit tehnologie dedicată pentru a analiza interacțiunile familiilor într-o perioadă de 12 ore, o dată pe lună, timp de 6 luni.

Vârsta de 18-24 luni este extrem de importantă pentru dezvoltarea copilului.

Tehnologia folosită a analizat cuvintele adulților, răspunsul copiilor și conversațiile purtate de către aceștia.

Atunci când copiii au ajuns la vârste cuprinse între 9 și 14 ani, familiile au fost chemate înapoi pentru a se observa ce efecte au avut dialogurile purtate asupra performanței școlare, testându-le dezvoltarea limbajului și a gândirii.

În urma studiului, oamenii de știință au tras concluzia că acei copii cu care părinții au purtat conversații de tip schimb de replici în intervalul de vârstă 18-24 de luni au avut rezultate considerabil mai bune la testele de vocabular și de dezvoltare a gândirii.

„Aceste date demonstrează ipoteza conform căreia măsura în care li se vorbește și se interacționează cu ei devreme, mai ales în intervalul de vârstă 18-24 luni, este un bun indicator al dezvoltării cognitive și de limbaj de mai târziu.”, a explicat inițiatorul cercetării.

Sursa